Sinds kort heb ik het boek Elke dag supergezond van Heidi Swanson in huis. Een prachtig boek met mooie fotografie waarin Heidi beweert dat elke dag gezond eten mogelijk is. Dat ben ik met haar eens, maar zijn de gerechten ook lekker en Biolicous waardig?

In het boek staan fantastische gerechten zoals zelfgemaakte Granola en meiknolletjes-chips (daar ben ik heel benieuwd naar!) en deze: gevulde tomaten met couscous. En nu het tomatenseizoen officieel is begonnen, en ik er veelvan  in huis heb, ben ik wel in voor een nieuw recept. De combinatie lijkt mij heerlijk. Maar toen ik het recept las, wilde ik er toch een eigen draai aangeven om het smaakvoller te maken. De basilicumblaadjes verliezen namelijk hun smaak als ze verwarmd worden en de yoghurt, die je nodig hebt voor de vulling, haalt de scherpheid uit de harissa. Daarom heb ik er extra kruiden aan toegevoegd. En werkelijk: het is een aanrader!Tomaten met couscous

Benodigdheden volgens Heidi Swanson:

6 middelgrote, rijpe rode tomaten (elk circa 140 g);

120 g naturel yoghurt;

1 eetl. harissa;

1 eetl. extra vergine olijfolie; Plus extra voor erbij

12 basilicumblaadjes, fijngesnipperd

2 sjalotten; fijngesneden

fijn zeezout;

90 g volkorencouscous, van tarwe of gerst (ik gebruik tomatencouscous).

Extra benodigdheden volgens Biolicous:

5 gehakte steeltjes van de basilicumplant;

Extra harissa naar keuze;

Koriander- en komijnzaad, gevijzeld en geroosterd in de koekenpan;

Fijngehakt klein knoflookteentje.

Verhit de oven tot 180°C en zet het rooster in het midden van de oven. Vet een ovenschaal of gratineer- schaal royaal in met boter of olie. De tomaten moeten tegen elkaar aan kunnen staan zonder al te veel tussen- ruimte. Snijd met een kartelmes het bovenste tiende deel van elke tomaat af. Schep boven een kom de kern en pitten uit de tomaten en laat het sap en de kern in de schaal lopen. Pas op dat u niet door de wand van de tomaten heen prikt. Breek met de handen grote stukken tomatenkern doormidden. Zet de tomatenbakjes in de ingevette ovenschaal. Doe voor de vulling het uitgeschepte tomatenvlees en -sap met yoghurt, harissa, olijfolie, het grootste deel van het basilicumblaadjes en -stengels, de geroosterde kruiden, sjalotten, knoflook en 1⁄4 theelepel zout in een kom. Proef of alles op smaak is en voeg eventueel nog wat zout en/of harissa toe. Roer de ongewelde couscous erdoorheen. Vul elke tomaat tot aan de rand en zet het kapje van de tomaat er op. Ik merkte dat je veel couscous overhoudt. Dat staat niet in het recept. Is niet erg, maar als je het bij de tomaten in de schaal schept, dek de couscous dan af met aluminiumfolie. Anders droogt de vulling uit in de oven.. Zet de schaal 50-60 minuten in de oven tot de couscous gaar is en de tomaten lichtelijk rimpelen en aan de rand wat bruin zijn. Besprenkel ze voor het opdienen met wat olijfolie en bestrooi met het overgebleven basilicum. Enjoy!

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: de Javastraat is de beste straat van Amsterdam. De beste groenten, vis, vlees en heel meer soorten granen en couscous dan je kunt bedenken. Van mijn aanwinsten van vorige week, en kruiden uit mijn tuintje, maakte ik gisteren deze heerlijk voedzame maaltijdsalade. Halloumi is trouwens ook heerlijk op de BBQ!

Salade met parelcouscous, zoete aardappel en halloumi

Nodig:
200 gram parelcouscous
2 zoete aardappels, geschild en in blokjes
1 pakje halloumi
100 gram walnoten, gehakt
2 el Harissa
1 bosje muntblaadjes
1 bosje peterselie
peper & zout
olijfolie

zoete aardappel

zoete aardappel, halloumi, parelcouscous

Doe de stukjes zoete aardappel in een stoommandje boven het vuur en stoom ze in 20 minuten gaar. Bij gebrek aan stoommandje kun je ze ook koken, maar dat gaat altijd ten kosten van de smaak. Kook ondertussen de parel couscous in 20 minuten gaar in ruim water en giet ze daarna af. Verwarm een koekenpan op halfhoog vuur, snijd de halloumi in plakken en laat ze enkele minuten aan iedere kant bakken. Snijd ze daarna in blokjes. Roer de harissa door de couscous en meng de gehakte walnoten en kruiden, halloumi en twee eetlepels olijfolie erdoorheen. Breng op smaak met peper en zout en serveer de salade op kamertemperatuur.