Ik geef toe, deze taart behoort meer tot de zomer dan de tot de herfst, maar hij is zo goddelijk dat ik niet kan wachten met posten totdat er weer verse frambozen te krijgen zijn. Zondigen mag één keer per jaar en met deze taart zondig je ook meteen goed. Een perfecte Sinterklaas taart, en hij is een dag vantevoren te maken. Dus als je snel bent, kun je op het heerlijk avondje nog een goddelijke witte chocoladetaart serveren.

Witte Chocoladetaart met Frambozen

Nodig:

frambozen (bij gebrek aan verse kun je ze uit het vriesvak van de AH halen)

400 gram witte chocolade

1 el melk

500 gram creme fraiche

200 gram bloem

50 g witte basterdsuiker

1 zakje vanillesuiker

75g boter

rasp van 1 citroen

4 eieren

steunvullingen (gedroogde bonen of linzen)

aluminiumfolie

Begin met het deeg: Meng de bloem, de suikers en de boter en kneed er een kruimelig deeg van. Voeg de citroenschil en één ei toe en kneed er een soepel deeg van. Rol er een bal van, verpak deze is plastic folie in laat een half uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een springvorm in en bedek de bodem met bakpapier. Rol het deeg uit, bekleed de vorm ermee, bedek deze met aluminiumfolie, leg de steunvulling er in en bak de bodem 10 minuten. Haal de vullingen er uit en bak nog eens 5 minuten.

Verlaag de temperatuur van de oven naar 180 graden. Zet een grote pan met water op het vuur en zet er een kleiner pannetje in, zorg dat deze het water niet raakt. Leg er 300 gram chocolade in en laat smelten. Roer er daarna de creme fraiche doorheen en één voor één de eieren. Schep het mengsel op de bodem en bak de taart in ongeveer een half uur gaar.

De vulling mag in het midden nog wat blubberig zijn, dit wordt harder als de taart afkoelt. Smelt de overige chocolade met een eetl. melk au bain marie. Haal de taart uit de oven. Giet de overige chocolade eroverheen en leg er de frambozen op. Laat de taart afkoelen voor het serveren.

Tuinkers is  een kruid en vooral lekker in salades en soepen of als beleg. Het heeft een pittige en mosterdachtige smaak en groeit vanaf maart tot in het najaar buiten. Tuinkers kun je zelf ook makkelijk kweken op alles wat vocht vasthoudt (bijvoorbeeld op een stukje keukenrol).

Bij gnocchi met gorgonzola uit de oven is een salade van tuinkers erg verfrissend. Het geeft het gerecht een frisse smaak dat past bij de Lente. Ik kies voor gorgonzola, maar een andere pittige kaas is ook erg lekker!

Gegratineerde gnocchi met gorgonzola en een tuinkerssalade

400 gram gnocchi

2 eetlepels crème fraîche
75 gram kaas (bijvoorbeeld Roquefort of gorgonzola)

4 lente uitjes (in kleine ringen tot de helft van het groene steeltje)

Parmezaanse kaas

85 tuinkers (of een biologisch bakje van de Albert Heijn)

150 ml balsamicoazijn

klein gehakte knoflook teen

zout en peper

1x grote vierkante ovenschaal

Breng een ruime pan water aan de kook en kook de gnocchi 4 minuten en zet ondertussen de oven aan op de grillstand. Verwarm de crème fraîche en de gorgonzola in een steelpannetje tot het een sausje wordt en voeg wat peper toe.

Giet de gnocchi af en gooi ze terug in de pan en roer de saus er doorheen. Giet het mengsel in de grote ovenschaal. Gooi de helft van de lente uitjes er overheen en daarna geschaafde Parmezaanse kaas. Zet de schaal onder de grill voor 7 minuten tot de top krokant wordt. Doe ondertussen een de rucola, tuinkers en de andere helft van de lente-uitjes in een schaal en giet de dressing erbij. Serveer de salade van tuinkers, rucola en olijf olie en knoflook met de gegratineerde gnocchi.

In de lente kent de asperge zijn korte maar glorieuze seizoen. Ze zijn geschikt om te detoxen en zijn goed voor de spijsvertering: twee keer in de week asperges eten zou zelfs zorgen voor gewichtsverlies. Maar ze zijn natuurlijk vooral erg delicious. De witte asperges groeien onder de grond en zijn boterzacht, maar de ''groenen'', die boven de grond groeien, hebben de smaak van de zon en zijn veel lichter, knapperiger en luchtiger. Geïmporteerde of kas- asperges zijn natuurlijk helemaal niet BIOLICIOUS, dus is het beter om tijdens het korte aspergeseizoen gebruik te maken van de overdaad.

Groene asperges met (homemade) kruidenmayonaise

Nodig:

-een bosje groene asperges

-3 eierdooiers

-1 citroen

-2 theel. dijonmosterd

-zout & peper

-2 dl. olijfolie

-bosjes verse lentekruiden zoals bieslook, dragon, peterselie en basilicum

-klein bakje crème fraîche

Je begint met de mayonaise. Doe de eierdooiers in een blender of foodprocessor. Pers de citroen uit en giet de sap bij de eierdooiers. Voeg ook de mosterd en een snuf zout en peper toe. Blender het geheel heel even en giet daarna beetje bij beetje de olijfolie toe. Zorg dat het een dikke mayonaise wordt en dat deze niet gaat schiften (dus blender het niet te lang). Roer de crème fraîche en kruiden door de mayonaise.

Breng een grote pan water met een snuf zout aan de kook. Snijd het onderste stuk van de asperge (groene asperges hoeven niet geschild te worden) en laat ze, als het water kookt, in de pan glijden. Kook de asperges (afhankelijk van de dikte) 5 tot 10 minuten. Serveer ze warm, met de kruidenmayonaise.

Pastinaak was vorig jaar nog een zogeheten “vergeten groente” maar is nu zelfs in de meest doorsnee supermarkt te vinden en her-ingeburgerd in menig huishouden. Deze nootachtige puree is heerlijk bij biologische vis of vlees maar kan ook goed als eenpersoonsmaaltijd op zichzelf gegeten worden.

Pastinaakpuree met tijm, mosterd en creme fraiche

Nodig:

ongeveer 1 kilo pastinaak

3 takjes tijm

peper en zout

1 el dijonmosterd

2 el crème fraîche

25 gram boter

snufje nootmuskaat

Schil de pastinaak en snijd ze in kleine blokjes. Doe ze in een pan en overgiet ze met koud water. Voeg de tijm toe en ruim peper en zout en kook de pastinaak ongeveer 15 minuten, totdat hij zacht genoeg is om te pureren. Laat de pastinaak uitlekken in een vergiet en verwijder de tijm. Blender de groenten met de overige ingredienten totdat het een romige massa is en breng op smaak met peper en zout.

De sinaasappel komt oorspronkelijk uit China. Daar komt de naam dan ook vandaan; China-appel. Vroeger werden ze gebruikt ter decoratie en hoewel we ze met kerst nog steeds wel eens ophangen versierd met kruidnagels worden ze tegenwoordig vooral lekker gegeten! Biologische sinaasappels staan helemaal bovenaan als je het over gezondheid hebt. Bij de teelt zijn geen kunstmest en alleen natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Ze zitten bomvol vitamine A en C, die helpen je weerstand te verhogen. Lekker en het gezondst uit het vuistje natuurlijk maar in dit soepje wordt de sinaasappelschil gebruikt als smaakmaker…

Ingredienten:
1 of twee teentjes knoflook
1 sinaasappel (rasp de schil van de gewassen bio sinaasappel)
1 aardappel
kaneel
1 flinke theelepel verse geraspte gember
125 ml crème fraîche
300 gr mais
1 gesnipperde ui
wat verse peterselie
1 liter groentebouillon
400 gr winterpeen
evt. lekker een breekbrood erbij van de natuurwinkel!
evt. tabasco

Bereiding:
Verwarm in een soeppan een scheutje olijfolie en fruit hierin de wortel (in stukjes) samen met de ui en de geperste knoflook. Rasp de aardappel en voeg na 4 minuten de bouillon en de geraspte aardappel toe. Doe een theelepel verse gember, het rasp van de sinaasappelschil en een snufje kaneel bij de groentebouillon. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met peper en evt een paar druppeltjes tabasco, voeg dan de mais toe en vlak voor het serveren wat fijngehakte peterselie en de creme fraiche.

Ter variatie kun je bij de eerste stap pompoen of tomaat toevoegen.

Onlangs heb ik een hele dag doorgebracht met boodschappen doen/sjouwen/voorbereiden met mijn commissiegenootje Aike. Na vele gespreksonderwerpen kwam op een gegeven moment zijn ‘altijd scoren’ recept op tafel en bij deze maak ik dat recept wereldkundig.. Een heerlijk pasta gerecht voor twee!

Ingredienten
Tagliatelle (men zegt 75gr pp maar ik maak altijd meer 😉 )
Gorgonzola; ongeveer 100 gr
Creme fraiche; ongeveer 100 ml
(speel een beetje met de hoeveelheden van de gorgonzola en creme fraiche om de smaak aan te passen aan je eigen voorkeur)
1 peer
een handje pecannoten of walnoten (grof hakken)
Een bosuitje
1 dl witte wijn (of een slokje meer naar gelang je smaak)

Bereiding
Zet de tagliatelle op in ruim water met een bouillonblokje of wat zout. Fruit het bosuitje kort en voeg er de wijn en de creme fraiche aan toe. Wanneer dit goed warm is de gorgonzola erdoor smelten.  Snij de peer in blokjes en hak de noten grof, meng beide door de gare pasta en serveer met de gorgonzola saus. Lekker natuurlijk om er een glaasje witte wijn bij te drinken en een lekkere (rucola) salade bij te eten…

Het begint eindelijk een beetje lente te worden. Geen winterse kool en andere zware seizoensingrediënten meer maar jonge sla, lichte boontjes, luchtige rucola en (binnenkort ook van eigen dakterrasteelt:) spinazie! In overeenstemming met het weer worden de ingrediënten in het begin van de lente lichter en zonniger; iets waar deze bewuste biolicious-kok al maandenlang naar uitkijkt. Deze spinaziesoep is uitermate geschikt om de smaak van de jongste spinazieblaadjes volledig tot zijn recht te laten komen.

Spinaziesoep

Nodig:
500 gram jonge biologische spinazieblaadjes
25 gram boter
2 lenteuitjes
1 teen knoflook
1 tl nootmuskaat
peper & zout
2 bouillion blokjes
(naar smaak) crème fraîche

Was de spinazie goed schoon en laat de blaadjes uitlekken. Zet een grote pan op het vuur en verhit de spinazie er in totdat deze begint te slinken (het is niet nodig om water in de pan te doen). Laat de spinazie weer uitlekken in een vergiet. Was en droog de pan, zet deze weer op het vuur en laat de boter er in smelten. Voeg nu de ui en knoflook toe en fruit deze een paar minuutjes. Doe de spinazie in de pan met zoveel water dat deze tot de helft onderstaat en de bouillon. Breng het geheel aan de kook en haal dan direct van het vuur af. Pureer de soep in een blender. Zet de soep weer op het vuur en voeg de nootmuskaat en peper en zout naar smaak toe. Als je de soep romiger wilt maken kun je crème fraîche toevoegen.