Give a man a fish and you feed him for a day. Teach a man to fish and you feed him for a lifetime.

Een mooi oud Chinees gezegde.. Helaas heeft de man geleerd hoe hij zo snel en efficiënt vis kan vangen dat vele vissoorten overbevist raken. Dit betekent dat er meer vis wordt gevangen dan er door natuurlijke aanwas bijkomt. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen drie vormen van overbevissing. Ten eerste is er groeioverbevissing waarbij de vissen worden gevangen voordat ze het optimale gewicht en grootte hebben bereikt. Ten tweede is er de rekrutenoverbevissing waarbij er teveel vissen worden gevangen die nog niet aan voortplanten zijn toegekomen. Tot slot is er de uitputtingssituatie waarbij het visbestand helemaal instort als gevolg van de twee eerder genoemde redenen. Gelukkig is het niet zo dat helemaal niet ecologisch verantwoord is om vis te eten, alleen maakt het bijvoorbeeld nogal uit waar de vis gevangen is. De viswijzer biedt hulp bij het maken van een ecologische keuze. Zoals je hierin terugziet is kabeljauw een prima keuze als hij gevangen is in de Barentszee. Dus bij deze een lekker recept met kabeljauw.

Kabeljauw met Kaas-Kruidenkorst op een bedje van lauwe salade

Ingrediënten (voor 4 personen)

2 sneetjes brood zonder korst

1 bosje peterselie

55 gram geraspte parmezaanse kaas

15 gram gesmolten roomboter

4 kabeljauwfilets

4 tomaten in vieren

halve rode ui gesnipperd

2 tenen knoflook (geperst)

225 gram gedroogde tomaten

4 el olijfolie

3 takjes verse tijm

Bereiding

De oven voorverwarmen op 200 graden. Verkruimel het brood in de keukenmachine. Meng peterselie, parmezaanse kaas en de gesmolten boter erdoor en breng op smaak met zout en peper. Bestrooi ook de filets en verdeel het kruidenmengsel erover.

Bak de kabeljauw in 8-10 minuten gaar in de oven. Voor de warme salade, alle ingrediënten in een wok mengen en kort verwarmen zodat alles nog lekker knapperig is. Draai dan het vuur helemaal uit.
Verdeel de salade over de borden en leg daarop een stuk kabeljauw, evt. kun je de borden nog garneren met verse basilicum.

Ik werd gister door een van mijn tennisvriendjes getrakteerd op deze heeeeerlijke uiensoep.. Ik durf wel te zeggen de lekkerste die ik ooit geproefd heb! Normaal gesproken kan ik t eigenlijk niet laten dingen te veranderen in recepten om deze te perfectioneren of personaliseren maar omdat deze soep wat mijn smaak betreft al perfect is, voeg ik alleen een serveersuggestie toe.. Namelijk; Garlic Bread!!

De soep
Nodig voor 2 personen:

3 kleine of 1 grote ui
2 teentjes knoflook
25 gr boter
3 el bloem
0.5l water
1 bouillonblokje
2 el grove mosterd
2 el room
Worcestershire sauce
witte wijnazijn
peper & zout

Snij de uien, ringen zien er leuk uit maar halve of kwart ringen eten makkelijker.. Smelt de boter en fruit hierin de uien even tot ze lekker zacht zijn maar nog niet bruin. Voeg de knoflook toe (uit de pers/geraspt/fijngesneden) en bak een minuutje mee. Alleen de geur die nu in je keuken hangt is al heerlijk! Voeg de bloem toe en bak een minuut of twee mee met de uien en knoflook. Daarna het water en het verkruimelde bouillonblokje toevoegen en aan de kook brengen. Dit mengsel een kwartiertje laten pruttelen en daarna op smaak brengen met zout, peper, een klein scheutje Worcestershire sauce en voor de speciale twist ongeveer een eetlepel azijn. Roer de mosterd erdoor en tenslotte de room, hierna de soep niet meer laten koken!

Garlic Bread

1 afbak ciabatta brood
1/2 kopje boter (ruim op tijd uit de koelkast halen zodat ie lekker zacht is)
2 grote tenen knoflook (geperst of eerst geplet en daarna fijngesneden)
Een handje fijngesneden peterselie
Voor de liefhebber; een beetje versgeraspte parmezaanse kaas

Snij de ciabatta horizontaal door de helft. Meng de rest van de ingrediënten tot een kruidenboter en besmeer beide snijvlakken van het brood hiermee. Verwarm de oven voor op de temperatuur volgend de bereidingswijze van het ciabatta brood en verwarm de besmeerde helften in de oven. Bestrooi hierna met de parmezaanse kaas en zet terug in het bovenste rekje van de oven terwijl je de oven zo heet mogelijk zet. Blijf erbij staan want voor je het weet is ie zwart! Laat het erin staan tot de randen er lekker geroosterd uitzien en de kaas bubbelt. Daarna in sneetjes van ongeveer 3 cm breed snijden (dat mag natuurlijk naar je eigen voorkeur variëren, maar dit formaat ”sopt” lekker!) en serveer met de soep!

De sinaasappel komt oorspronkelijk uit China. Daar komt de naam dan ook vandaan; China-appel. Vroeger werden ze gebruikt ter decoratie en hoewel we ze met kerst nog steeds wel eens ophangen versierd met kruidnagels worden ze tegenwoordig vooral lekker gegeten! Biologische sinaasappels staan helemaal bovenaan als je het over gezondheid hebt. Bij de teelt zijn geen kunstmest en alleen natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Ze zitten bomvol vitamine A en C, die helpen je weerstand te verhogen. Lekker en het gezondst uit het vuistje natuurlijk maar in dit soepje wordt de sinaasappelschil gebruikt als smaakmaker…

Ingredienten:
1 of twee teentjes knoflook
1 sinaasappel (rasp de schil van de gewassen bio sinaasappel)
1 aardappel
kaneel
1 flinke theelepel verse geraspte gember
125 ml crème fraîche
300 gr mais
1 gesnipperde ui
wat verse peterselie
1 liter groentebouillon
400 gr winterpeen
evt. lekker een breekbrood erbij van de natuurwinkel!
evt. tabasco

Bereiding:
Verwarm in een soeppan een scheutje olijfolie en fruit hierin de wortel (in stukjes) samen met de ui en de geperste knoflook. Rasp de aardappel en voeg na 4 minuten de bouillon en de geraspte aardappel toe. Doe een theelepel verse gember, het rasp van de sinaasappelschil en een snufje kaneel bij de groentebouillon. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met peper en evt een paar druppeltjes tabasco, voeg dan de mais toe en vlak voor het serveren wat fijngehakte peterselie en de creme fraiche.

Ter variatie kun je bij de eerste stap pompoen of tomaat toevoegen.

Er is niets vervelender dan een stel bijna overrijpe bananen in je keuken. Dus wat je in zo’n geval? Je maakt er bijvoorbeeld een brood van. Dit recept voor bananenbrood is lichter en gezonder dan de meeste versies, wat het een evenwichtige combinatie maakt tussen brood en cake. Koop geen bananen van Chiquita maar biologische of fair trade bananen. Ten eerste geef je dan kleinere producenten een kans in de harde markt van de fruit verbouw en -handel, ten tweede is het onetisch om Chiquita (voorheen United Fruit) te kopen gezien (o.a.) de rol die de multinational heeft gespeeld in de coup tegen de Guatelmateekse president Arbenz in 1952 en de oorlog die er op volgde.

Braziliaans Bananenbrood

Nodig:

3 rijpe banenen die niet van Chiquita zijn

25 gram boter

2 eetl. honing

1 tl vanillesuiker

1 ei

sap van 1 citroen

300 gram zelfrijzend bakmeel

1 tl zout

2 tl kaneel

olijfolie

Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een broodvorm in met olijfolie. Mix alle ingredienten door elkaar, giet het mengsel in de vorm en bak het brood in een uurtje gaar.

Het recept voor dit olijvenbrood komt oorspronkelijk uit Turkije, maar ik gebruik altijd tarwemeel in plaats van patentbloem. Koop de olijven op de (biologische) markt of bij de speciaalzaak; de huismerk olijven van de Albert Heijn zijn echt niet geschikt. Mooie olijven maken een mooi olijvenbrood.

Olijvenbrood

Nodig:

500 gram biologisch tarwemeel

een zakje instant gist

2,75 ml lauwwarm water

3 middelgrote (liefst rode) uien

100 gram zwarte olijven

3 tl zout

Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje en giet daar eerst de gist in en dan het water. Roer totdat er een enigszins glad deeg ontstaat en kneed het geheel tot een stevige massa. Doe het deeg terug in de kom, sluit deze af met een vochtige theedoek en laat het op een warme plek rijzen totdat het deeg aan de oppervlakte barsten vertoont.

Ontpit de olijven, schil de uien en snijd ze klein. Als het brood genoeg gerezen is, voeg je de olijven, uien en het zout toe aan het deeg. Kneed het door elkaar totdat het deeg weer glad is, vorm een bal en leg deze terug in de kom. Laat nu rijzen totdat het deeg twee keer zo groot is (dat duurt ongeveer twee uur).

Smeer een bakblik in met olijfolie, kneed het gerezen deeg weer door en bekleed het blik ermee. Laat weer 30 minuten rijzen op een warme plek. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Bak het brood in 35 tot 40 minuten gaar.