Tot in de pruimentijd!

Een chutney is een smaakmaker uit de Indiase en Pakistaanse keuken. Chutney wordt meestal vers bereid, met wat er voor ingrediënten met een sterke smaak toevallig beschikbaar zijn.

Aan een basis van een vruchtenpuree worden kruiden en smaakmakers toegevoegd zoals azijn, tamarinde, gember, mosterdzaad, knoflook, peper en ui. Ook worden wel kruiden, zoals fenegriek, koriander en komijn gebruikt. De chutney smaakt naast scherp vaak ook zoet door toegevoegde suiker, en zuur door azijn.

Van India naar de Betuwe: Pruimenchutney! Dit recept is lekker bij gevogelte en wild of op een toast met gorgonzola.
Pruim

 

Benodigdheden
1 kg pruimen
250 gram appels
300 gram suiker
200 gram rozijnen
4 theelepels sambal
15 gram gemberpoeder
¼ L azijn

Bereiding
Vruchten wassen, schoonmaken en in stukjes snijden. Alle ingrediënten langzaam al roerend aan de kook brengen. Als de substantie te dik is kun je er een paar lepels water toevoegen.
Het geheel een half tot een uur laten pruttelen en inkoken tot een dikke massa. Kokendheet overdoen in goed schoongemaakte potten en direct afsluiten. Goed houdbaar.

Volgende week ben ik in Azië en ik kan niet wachten totdat ik in Seoul het verse eten kan proeven. De ingrediënten zijn zo vers en de gerechten zo gezond! Ik ben er dol op en wil graag een van mijn favoriete Biolicious Koreaanse recepten delen die ik thuis vaak maak: Pittige wortelsalade, met biologische ingrediënten.

Perfect als zomerlunch (eet de Koreaanse wortelsalade in een blaadje Little gem en eventueel met wat rijst) of als bijgerecht bij een BBQ! De meeste ingrediënten kun je halen op de markt, in (Koreaanse en of Japanse) toko’s en natuurlijk online. Maar voor dit gerecht met zomerworteltjes hoef je waarschijnlijk alleen naar de markt.

foto (1)


Benodigdheden voor 4 personen
10 kleine worteltjes, Juliën gesneden
1 ui, juliën
1 eetlepel zonnebloemolie
2 theelepeltjes suiker (optioneel)
1 theelepel zout
8 tenen knoflook (gehakt)
1 theelepel fijngestampte korianderzaadjes
1 eetlepel azijn
1 gedroogde chili (uit de toko)
1 theelepel zwarte peper
Rode chilipepers flakes of cayennepeper (optioneel)
handjevol gehakte koriander
lepel geroosterde sesamzaadjes

Bereiding
Doe de worteltjes in een grote schaal en meng de knoflook, azijn, suiker en zout erdoorheen.

Verhit in een koekenpan de olie en fruit de ui 6 minuten totdat ze glazig zijn. Voeg korianderzaad en chiliflakes erdoorheen voor 1 minuut.  Het mengsel kan nu bij de worteltjes samen met de gehakte koriander. De smaken van de salade komen nog beter tot hun recht als je de salade minstens 4 uur voor opdienen in de koelkast zet. Strooi voor serveren de sesamzaadjes over het gerecht heen. Enjoy!Koreaanse wortelsalade

 

Ik werd gister door een van mijn tennisvriendjes getrakteerd op deze heeeeerlijke uiensoep.. Ik durf wel te zeggen de lekkerste die ik ooit geproefd heb! Normaal gesproken kan ik t eigenlijk niet laten dingen te veranderen in recepten om deze te perfectioneren of personaliseren maar omdat deze soep wat mijn smaak betreft al perfect is, voeg ik alleen een serveersuggestie toe.. Namelijk; Garlic Bread!!

De soep
Nodig voor 2 personen:

3 kleine of 1 grote ui
2 teentjes knoflook
25 gr boter
3 el bloem
0.5l water
1 bouillonblokje
2 el grove mosterd
2 el room
Worcestershire sauce
witte wijnazijn
peper & zout

Snij de uien, ringen zien er leuk uit maar halve of kwart ringen eten makkelijker.. Smelt de boter en fruit hierin de uien even tot ze lekker zacht zijn maar nog niet bruin. Voeg de knoflook toe (uit de pers/geraspt/fijngesneden) en bak een minuutje mee. Alleen de geur die nu in je keuken hangt is al heerlijk! Voeg de bloem toe en bak een minuut of twee mee met de uien en knoflook. Daarna het water en het verkruimelde bouillonblokje toevoegen en aan de kook brengen. Dit mengsel een kwartiertje laten pruttelen en daarna op smaak brengen met zout, peper, een klein scheutje Worcestershire sauce en voor de speciale twist ongeveer een eetlepel azijn. Roer de mosterd erdoor en tenslotte de room, hierna de soep niet meer laten koken!

Garlic Bread

1 afbak ciabatta brood
1/2 kopje boter (ruim op tijd uit de koelkast halen zodat ie lekker zacht is)
2 grote tenen knoflook (geperst of eerst geplet en daarna fijngesneden)
Een handje fijngesneden peterselie
Voor de liefhebber; een beetje versgeraspte parmezaanse kaas

Snij de ciabatta horizontaal door de helft. Meng de rest van de ingrediënten tot een kruidenboter en besmeer beide snijvlakken van het brood hiermee. Verwarm de oven voor op de temperatuur volgend de bereidingswijze van het ciabatta brood en verwarm de besmeerde helften in de oven. Bestrooi hierna met de parmezaanse kaas en zet terug in het bovenste rekje van de oven terwijl je de oven zo heet mogelijk zet. Blijf erbij staan want voor je het weet is ie zwart! Laat het erin staan tot de randen er lekker geroosterd uitzien en de kaas bubbelt. Daarna in sneetjes van ongeveer 3 cm breed snijden (dat mag natuurlijk naar je eigen voorkeur variëren, maar dit formaat ”sopt” lekker!) en serveer met de soep!