De Peruviaanse keuken is een van de beste keukens van Zuid Amerika en Ceviche, het nationale gerecht, is wat mij betreft een van de lekkerste manieren om rauwe vis te verwerken. Kijk wel even op de viswijzer voordat je vis koopt, tonijn is namelijk erg moeilijk ”duurzaam” te krijgen. Ceviche kan eveneens gemaakt worden met zalm of een andere vettige vis.

Peruviaanse Ceviche

Nodig:

500 g. tonijnsteaks

1/2 rode ui, in ringen

2 el olijfolie

sap van 1 limoen

1 tl dijonmosterd

1/4 tl rietsuiker

2 teentjes knoflook, gesnipperd

1 rode chilipeper, gesnipperd

zout en peper

een handjevol geroosterde pinda”s

2 sjalotjes, gesnipperd

een bosje koriander, fijngesneden

Snijd de vis in blokjes en doe deze in een schaal met de rode ui. Meng nu de olijfolie, limoensap, mosterd, knoflook, suiker en de chilipeper. Giet het mengsel over de vis, meng het goed door elkaar en zet de schaal 1 uur in de koelkast.

Bestrooi het geheel met de rest van de ingredienten en serveer eventueel met partjes limoen.

Om nog even van de zwoele zomeravonden te kunnen genieten dit goddelijke zomerdiner. Het begint met een luchtige spinaziesalade en het hoofdgerecht, boven thee gerookte zalm, bevat een complexe combinatie van smaken die smelten op de tong. We sluiten het diner af met een knapperige aardbeiengranita.

Het diner is een samenstelling van zomerrecepten uit het seizoenenkookboek van Skye Gingell, de Australische kok die, met haar oog voor aardse, seizoens- en streekgebonden producten helemaal past bij biolicious.

Het Zwoele Zomerdiner

Voor het voorgerecht heb je nodig:

– 150 gram jonge spinazieblaadjes

– 1 venkelknol

– zeezout & peper

– olijfolie

– sap van 1/2 citroen

– 1 eetlepel Parmezaanse kaas

Voor het hoofdgerecht heb je nodig:

– 1 Zalmmoot per persoon. Kijk op de viswijzer voor duurzame vis, of gebruik de nieuwe eet-vis-wijzer voor duurzame en gezonde vis.

– 125 gram theeblaadjes naar keuze. Ik gebruikte een melange van kruidenthee, Himalayamix en Chinese Groene thee.

– 45 gram ruwe rietsuiker

– 60 gram fijne kristalsuiker

– 1 grote komkommer

– 2 theelepels zeezout

voor de dressing:

– sap van 2 limoenen

– 1,5 theel fijne suiker

– 1 eetl vissaus

– 1 eetl muntblaadjes

– 1 eetl korianderblaadjes

– 1 teen knoflook

– 1 rode chilipeper

– enkele druppels sesamolie

Voor het nagerecht heb je nodig:

– 125 gram fijne kristalsuiker

– 2,5 dl water

– 375 gram aardbeien

– sap van 1/2 citroen

– verder: keukenpapier en aluminiumfolie

Begin met het maken van het nagerecht, deze moet namelijk minimaal twee uur in de vriezer staan.

Aardbeiengranita

Breng de suiker aan de kook met het water. Laat op halfhoog vuur koken tot de suiker is opgelost en laat daarna nog enkele minuten doorkoken totdat het stroperig wordt. Neem de pan van het vuur en laat de stroop afkoelen.

Ontdoe de aarbeien van kroontjes en pureer ze met de citroensap met een foodprocessor of blender. Giet de puree in een kom en roer de koude stroop erdoorheen. Giet het mensel in een bakje en zet deze minimaal 2 uur in de vriezer.

Neem de bak daarna uit de vriezer, roer de granita met een vork door en zet terug totdat deze weer stevig is. Serveer in champagneglaasjes.

Spinazie-Venkel Salade

Was de spinazie goed schoon en laat enkele minuten slinken in een grote pan (er hoeft geen water bij). Laat de spinazie daarna uitlekken in een vergiet totdat het geheel is afgekoeld.

Snijd het kontje van de venkel; verwijder de buitenste bladeren en snijd hem overlangs doormidden. Snijd overlangs flinterdunne stukjes van de venkel.

Knijp de afgekoelde spinazie uit, doe ze in een grote schaal met wat zout en peper en besprenkel ze met de olijfolie. Voeg de venkel, citroensap en parmezaanse kaas toe en vermeng alles luchtig met de vingers. Serveer met de blaadjes van de venkel.

Boven Thee Gerookte Zalm met Zoetzure Komkommersla

Het roken van de zalm behoeft van improvisatievermogen voor degenen die net zoals ik geen braadslee hebben. Neem in dat geval een grillpan of iets dergelijks en zet deze op halfhoog vuur. Maak van de aluminiumfolie bakjes van een paar centimeter breed en hoog (maak zoveel bakjes als je zalmmoten gebruikt). Vermeng de theeblaadjes met de suikers en verdeel het mengsel over de bakjes. Zet de bakjes in de grillpan (of braadslee) en leg er een rooster op (bijvoorbeeld een ovenrooster). Knip van keukenpapier stukjes waar de zalmmoten precies op passen en leg deze op de roosters, ieder boven een theebakje. Als je een braadslee hebt dien je deze nu goed af te sluiten. Ik heb een ovenschotel over de zalmmoten heen gelegd en dat werkt ook. Laat nu ongeveer 15 minuten staan, de keuken vult zich nu met een heerlijk kruidige geur. Controleer of de zalmmoten gaar zijn (de tijd hangt enigsinds af van je constructie) en leg ze vervolgens apart terwijl je de rest van het gerecht maakt.

Schil de komkommer en snijd deze in kleine stukjes. Leg ze in een vergiet, bestrooi ze met het zout en laat een uur staan.

Roer voor de dressing alle ingrediënten door elkaar, of pureer ze in de foodprocessor. Spoel na een uurtje de komkommer schoon en dep ze droog met een schone doek. Doe ze in een schaal en sprenkel de dressing erover.

Leg de zalmfilets op de borden en schep een bergje komkommersla ernaast. De zoetzure komkommer combineert verukkelijk met de diepe rooksmaak van de zalm.

Wat dit diner aantrekkelijk maakt is, behalve dat het heerlijk en luchtig is, ook van tevoren gemaakt kan worden. De zalm kun je al een dag voor het diner maken en de salade bijvoorbeeld al in de middag. Serveer er een goede witte wijn bij.

Soms kun je weken achter elkaar verslaafd zijn aan een bepaald gerecht of product. Zo zit ik al een tijd in een ei-periode. En nu moet ook de ansjovis er aan geloven (ahhhh, sorry lieve vis). Natuurlijk probeer ik ze met mate te eten en als ik de visjes op olie eet, koop ik ze in de bio winkel zodat ik zeker weet dat ze eerlijk zijn gevangen en van goede kwaliteit zijn. Nog een punt: goede en smaakvolle ansjovisjes zijn meestal ingemaakt in olijfolie!

Deze lente ontdekte ik twee nieuwe recepten waarin je deze visjes kunt verwerken: ansjovis met kikkererwten en ansjovis met citroensap en avocado. Beiden perfect als borrelhapje of als lunch op een broodje!

foto (4)

 


Kikkererwtensalade met ansjovis

 

Benodigdheden:
1 blik gekookte kikkererwten (je kunt ze ook zelf eerst weken en koken)
2 eetlepels frisse mayonaise (of volle yoghurt)
2 stengels bleekselderij
handje gehakte platte peterseliesap

sap van 1 limoen
2 theelepels kappertjes (of augurken, combi kan ook)
1 rode ui
peper en zoet
Brood

Bereiding:
Rooster het brood tot toast. Pureer de kikkererwten samen met het limoensap en de mayonaise of yoghurt. Hak de bleekselderij, ui, augurkjes en peterselie fijn en mix het door de kikkererwtenpuree. Voeg eventueel olijfolie toe om het smeuïg te maken en serveer het op een toast!

 

foto (6) 

Ansjovis met avocado en citroensap

nodig:

1 avocado
Ansjovis ingemaakt in olijfolie
1 citroen
zeezout
Peper
Geroosterd brood

Bereiding:
Rooster brood tot een toast. Snijd de avocado in mooie gelijke dunne plakjes en leg deze op het toast. Leg er een ansojvis op en besprenkel met citroensap, zeezout en peper.

Deze combi kun je ook omtoveren tot salade. Voeg, olijfolie en veldsla of little gem toe en je hebt een heerlijke frisse salade met ansjovis

Dit tropische toetje is de perfecte afsluiting van een zomers diner. Het ijs kan ook een dag van tevoren gemaakt worden zodat je niet hoeft te stressen op de dag zelf. Lychees zitten boordevol polyfenolen, een stofje dat ontstekingsremmend werkt en bovendien de ziekte van Alzheimer tegen zou gaan. Maar ze zijn natuurlijk vooral erg biolicious (mits je biologische/fairtrade lychees weet te vinden).

Lychee-Ijs

nodig:

2 blikken (fairtrade) lychees van 400g op siroop

schil van 1 limoen

sap van 1 limoen

Schijfjes stemgember (ter garnering)

3 el. gembersiroop (die zit in het potje stemgember, te koop bij de grotere supermarkten of Chinese toko”s)

2 eiwitten

Laat de lychees uitlekken en vang de siroop op. Gooi ze in een blender samen met de limoenrasp en -sap en de gembersiroop. Blender het geheel glad en schenk er langzaam de overgebleven siroop bij. Schenk het geheel in een diepvriesbak en laat het zo”n twee uur invriezen.

Haal de bak uit de vriezer en klop het geheel met een mixer door. Klop de eiwitten stijf in een schone kom. Het is van levensbelang dat je ze dus goed scheidt zodat er geen eigeel overblijft; dan wordt het eiwit niet stijf. Klop totdat je de schaal ondersteboven kunt houden zonder dat het ei eruit loopt. Spatel het daarna voorzichtig door het ijsmengsel en zet het geheel weer enkele uren in de vriezer. Serveer met reepjes stemgember.

Rode bieten staan erom bekend dat ze het immuunstelsel stimuleren. Hoewel bieten in november worden geoogst, zijn ze nog maanden houdbaar. Je kunt er dus prima een lente salade van maken in april.

Bijvoorbeeld een salade met couscous en geitenkaas.

300 gram bietjes klein gesneden (eerst gekookt)

Halve komkommer in partjes

1 rode ui (in kleine stukjes gesneden)

1 gehakte knoflookteen (gefruit)

2 eetlepels gehakte koriander

2 eetlepels gehakte munt

Limoensap van 1 uitgeknepen limoen

Geitenkaas

Peper en zout

kopje couscous

Fruit de ui samen met de knoflook. Kook ondertussen water net genoeg voor 1 kopje couscous. Haal de pan van het vuur en voeg de coucous toe en laat het afkoelen.
Snijd de geitenkaas in kleine stukjes en meng dit samen met de komkommer, munt, koriander, limoensap, ui en knoflook door de couscous. Breng op smaak met peper en zout.

Morgen is het alweer Valentijnsdag.. En zoals we allemaal weten, de liefde van de man gaat door de maag!! Die van de vrouw overigens net zoveel hoor… Verwen je geliefde (of degene die nog verleid moet worden) morgen daarom door lekker voor hem of haar te koken! Een traditioneel geschenk van de liefde is chocolade, samen met de roos één van de meest romantische cadeautjes die iemand kan geven.

Daarbij beweert men ook nog dat chocolade een afrodisiacum is. Chocolade bevat drie substanties: cafeïne, theobromine en fenylethylamine die mogelijk bijdragen aan deze mythe. Cafeïne is een stimulatiemiddel. Theobromine stimuleert de hartspier en het zenuwstelsel. Fenylethylamine is een vermaard gemoedstoestandverbeteraar en een antidepressivum (alhoewel hier nog geen wetenschappelijk bewijs voor is). De combinatie van deze drie substanties, en de extra energie, zorgen ervoor dat de hartslag omhoog gaat en je springerig en frivool wordt (dit geeft een enigszins vergelijkbaar gevoel met verliefdheid). Het is niet voor niets dat de azteken koning Montezuma een glas chocolade dronk voordat hij een van zijn vrouwen bezocht…

In dit heerlijke Mexicaanse kiprecept is dan ook lekker veel chocolade verwerkt, misschien een onverwachte combinatie maar absoluut succesvol! En het feit dat ik dit recept van de moeder van mijn geliefde heb gekregen maakt het nog lekkerder…

Mexicaanse kipspiesjes

Ingrediënten:

1 el cacaopoeder
1 zakje tacokruiden (knoflook, Spaanse peper, komijn, bruine suiker)
olijfolie
4 biologische kipfilets
100 g bittere chocolade
1 dl sweet chilisaus

Picco de gallo:
1 rode ui
2 tomaten
1 bosje koriander
sap van 1 limoen
scheut olijfolie
zout, peper

extra nodig: spiesen of houten prikkers (geweekt in water)

Bereiding:

Roer een marinade van het cacaopoeder, de tacokruiden en een scheut olie. Snijd de kipfilet in blokjes en leg ze in de marinade. Pel en snipper de ui. Snijd de tomaten in blokjes. Hak de koriander fijn. Meng alle ingrediënten voor de picco de gallo door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Rijg de kipblokjes aan de spiesen. Bak ze in de koekenpan of op de grillplaat. Smelt intussen de chocolade. Doop de kipspiesen in de chilisaus. Leg de spiesjes op een bord of schaal en schep royaal picco de gallo erover. Schenk dunne lijntjes gesmolten chocolade over de kipspiesjes.

Deze spiesjes zijn lekker om te serveren met couscous of rijst, heerlijk met verse munt en gewelde perzik erdoor.

Bietjes zijn onmisbaar voor de vegetariërs onder ons, maar ook voor de carnivoren een welkome aanvulling aan het dieet. Ze zitten namelijk boordevol ijzer en geven de nodige energie tijdens deze gure dagen. Deze salade maakt ze lekker luchtig, licht verteerbaar en toch voldoende voedzaam.

Bietjessalade met halloumi en limoen

Nodig:

Grote krop winterse sla (of rucola)

4 gekookte bietjes

1 pak halloumi (250 gram)

2 limoenen

olijfolie

peper en zout

Gooi 2 bietjes in de blender, samen met de sap van de limoenen en 1 el olijfolie. Blender het tot een mooi roze sausje. Snijd de andere 2 bietjes in schijfjes en leg ze op de sla in borden. Snijd de halloumi in kleine plakken, verhit een grillpan en grill ze in een paar minuten bruinig. Schik ze over de sla op het bord, schenk de bietjessaus er overheen en breng op smaak met peper en zout.

Vandaag weer een recept met inktvis. Vergeleken met het stoofpotje is dit gerecht lichter en frisser; een mooie manier om inktvis op twee geheel andere manieren te bereiden. Kijk wederom op de viswijzer en koop bewust!

Inktvis met munt, chili en rucola

Nodig:

500 gram kleine pijlinktvisjes

een zakje biologische rucola

1 rode ui, gesnipperd

olijfolie om in te bakken

zeezout

voor de dressing:

sap van 1 limoen

een gedroogde rode peper

een bosje munt

2 teentjes knoflook

1-2 eetl. (thaise) vissaus

6 eetl olijfolie

Gooi alle ingrediënten voor de dressing bij elkaar in een foodprocessor en maak er een glad goedje van. Arrangeer de rucola op de borden en verdeel de ui erover. Snijd de inktvisjes in ringen maar houd de tentakels heel. Verhit de olijfolie in een steelpan en bak de inktvisjes in kleine porties in een minuutje gaar. Verdeel ze over de borden, sprenkel er wat zout over en daarna de dressing.

Inspiratie: Nigella

Het is dan wel een zomerse fruitsalade, maar deze salade mag niet ontbreken in het biolicious rijtje: De Aziatische Papaja salade. De vrucht is het hele jaar verkrijgbaar.

Papaja is een superfruit: per 100 gram zitten er 32Kcal, 0,8gr koolhydraten en 46 mg Vitamine C!

Ingredienten:
3 el vissaus
3 el suiker
2 gehakte Spaanse pepers zonder zaadjes
1 groene papaja
1 el fijngehakte munt
2 el fijngehakte geroosterde pinda’s
15 gram koriander
60 ml limoensap

Bereiding:
Meng in een kom het limoensap met de vissaus, de spaanse peper, suiker, en de verse munt. Blijf roeren tot de suiker is opgelost. Schil de Papaja en haal het vruchtvlees in stukken van de pit. Rasp het of snijd het in dunne reepjes. Voeg papaja met de pinda’s en koriander aan de dressing toe.

Schep de salade om en dien hem gelijk op.