De meest geweldige manier om seizoensgroenten te kunnen bewaren tot buiten het seizoen vind ik het gebruik van weckflessen- en potten. Het is een enorm omslachtig en nutteloos werkje maar dat maakt het zo ontzettend leuk en rustgevend. Toen ik mijn nieuwe bezigheid aan mijn oma opbiechtte kreeg een kleurrijke uiteenzetting over het leven zonder koelkast en hoe zij tot de geboorte van haar vierde kind alles bewaarde in weckflessen. Je kunt groenten en fruit inmaken maar nog leuker is er eerst een chutney van te maken en het daarna te wecken. Zo is de chutney een jaar houdbaar op een koele en donkere plek en kun je het gehele jaar genieten van pruimen, pompoen of mango, zonder je schuldig te voelen over de milieubelastende kilometers die je favo seizoensgerecht heeft moeten afleggen of je te bezondigen aan het kopen van niet-biologische producten. Dit recept, dat ik enigszins heb bewerkt, komt uit het fantastische nieuwe kookboek van Nigella Lawson. Weckpotten zijn trouwens gewoon te koop bij bijvoorbeeld de Blokker en kosten een euro of twee per stuk.

Nigella””s Pompoen Chutney

Nodig:

3 weckpotten

1 biologische pompoen, schoongemaakt en klein gesneden

2 uien, gesnipperd

1 appel, kleingesneden

100 g rozijnen

1 gedroogde rode peper, ontdaan van zaden en gesnipperd

2 el. verse gember, geschild en kleingesneden

100 g. lichtebruine basterdsuiker

1 kaneelstokje

1 tl gemberpoeder

2 kruidnagels

2 tl zeezout

6 dl witte wijnazijn

Begin met het steriliseren van de potten. Als je een afwasmachine hebt zijn de goed als ze uit de machine komen en je daarna de binnenkant niet meer aanraakt. Zonder afwasmachine: afwassen met kokend water en droogmaken met een absoluut schone theedoek. Als je potten nog een beetje vettig of vochtig zijn doe je al het werk voor niets. Je kunt ze ook laten drogen in de oven (op een lage stand).

Doe alle ingrediënten in een grote pan en breng het geheel aan de kook. Roer goed zodat de suiker oplost. Laat de chutney daarna in ongeveer een uur gaarsudderen. De precieze tijd hangt af van het soort pompoen dat je gebruikt (deze moet zacht zijn maar nog wel vorm hebben). Als je van mening bent dat de chutney nog niet dik genoeg is kun je de pan zonder deksel nog enkele minuten laten sudderen.

Schep de chutney in de brandschone potten en sluit ze af met gebruik van de stieken, die goed droog moeten zijn. Zet de potten enkele minuten op de kop en bewaar ze in de voorraadkast.

Chutney is erg lekker op brood met kaas, bij rijst, en verschillende vis- en vleesgerechten.

Deze goddelijke kardemon cake met gepocheerde peren en witte chocoladesaus maakte ik voor het eerst naar een recept uit de Happinez. Kort erna werd het recept ook al overgenomen door de thuiskok van het NRC maar dit recept is wel zo uniek, overheerlijk, mooi en betrekkelijk gemakkelijk te maken dat het hier niet mag ontbreken. De cake ziet er prachtig luxe uit met de hele peren en witte chocoladesaus dus is ook een aanrader voor het kerstdessert!

Kardemomcake met hele gepocheerde peren en witte chocolade

Nodig:

3 peren

1 fles witte wijn

5 dl water

250 gram suiker

4 kruidnagels

2 kaneelstokjes

8 kardemompeulen

Voor de cake:

200 gram boter

200 gram suiker

4 eieren

200 gram zelfrijzend bakmeel

1 el kardemompoeder

snufje zout

100 gram witte chocolade

Schil de peren maar laat ze heel,  inclusief de steeltjes. Breng de wijn met het water en de kaneelstokjes,  suiker, kardemompeulen en kruidnagels aan de kook. Leg de peertjes er in en pocheer ze gedurende 30 minuten op laag vuur. Haal de peren uit de pan en laat ze afkoelen terwijl je de wijn laat inkoken tot een siroop.

Ondertussen meng je de boter en suiker in een kom met een staafmixer. Klop er 1 voor 1 de eieren doorheen en zeef daarna de bakmeel, kardemom en zout door het beslag.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cakevorm in met bakpapier en schep het beslag er in. Druk hier voorzichtig de peertjes rechtop in. Bak de cake in ongeveer 40 minuten gaar en laat hem afkoelen. Smelt de chocolade au bain marie, haal de cake uit de vorm en maak met een lepel mooie chocoladestrepen over de cake.

Laat de cake nog even drogen en serveer hem met de siroop.

Originele recept: Yvette van Boven

Vanavond is het pakjesavond! Terwijl de regen op de ramen tikt en de gure wind om het huis waait vult de kamer zich langzaam met een warme speculaasgeur… Hierbij een recept voor home-made Biolicious pepernoten!!

Ingredienten:

100 gr boter (zorg dat ie al n tijdje buiten de koelkast ligt)
1 a 2 eetlepels Speculaaskruiden
250 gr zelfrijzend bakmeel
125 gr basterdsuiker
zout
0.5 dl melk

De speculaaskruiden kun je eventueel zelfmaken door 50 gram fijngemalen kaneel met 15 gram gemalen nootmuskaat, 10 gram gemalen kruidnagel, 10 gram gemalen gember, 5 gram gemalen peper en 5 gram gemalen anijs te mengen. Dit kun je in een afgesloten potje nog langere tijd bewaren.

Variatie recept: voeg eens 50 gr schenkstroop of honing toe!

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden C. In een kom de boter zacht roeren. Vervolgens de basterdsuiker, kruiden en zout toevoegen. Mengen en het zelfrijzend bakmeel en de melk erbij doen. Met koele hand snel tot deeg kneden en het deeg circa 30 minuten in de koelkast laten rusten. Van het deeg kleine bolletjes maken en op de bakplaat leggen. Als je genoeg hebt van het draaien van bolletjes kun je ook leuke vormpjes maken en het speculaasjes noemen 😉 Tenslotte in ongeveer 15 minuten bruin bakken.

Glühwein! Omdat er niets lekker is dan de geur van wijn en kaneel dat je huis vult als het buiten guur en donker is en binnen knus en warm.

Glühwein of Vino Caliente

Nodig:

1 fles rode wijn

1/4 (wijn-)fles water

2 schijfjes sinaasappel

2 kaneelstokjes

4 kruidnagels

2 tl suiker

Doe alle ingredienten in een pan en laat de wijn 30 minuten op laag vuur staan. Let op dat de wijn niet gaat koken want dan vervliegt de alcohol.

De sinaasappel komt oorspronkelijk uit China. Daar komt de naam dan ook vandaan; China-appel. Vroeger werden ze gebruikt ter decoratie en hoewel we ze met kerst nog steeds wel eens ophangen versierd met kruidnagels worden ze tegenwoordig vooral lekker gegeten! Biologische sinaasappels staan helemaal bovenaan als je het over gezondheid hebt. Bij de teelt zijn geen kunstmest en alleen natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Ze zitten bomvol vitamine A en C, die helpen je weerstand te verhogen. Lekker en het gezondst uit het vuistje natuurlijk maar in dit soepje wordt de sinaasappelschil gebruikt als smaakmaker…

Ingredienten:
1 of twee teentjes knoflook
1 sinaasappel (rasp de schil van de gewassen bio sinaasappel)
1 aardappel
kaneel
1 flinke theelepel verse geraspte gember
125 ml crème fraîche
300 gr mais
1 gesnipperde ui
wat verse peterselie
1 liter groentebouillon
400 gr winterpeen
evt. lekker een breekbrood erbij van de natuurwinkel!
evt. tabasco

Bereiding:
Verwarm in een soeppan een scheutje olijfolie en fruit hierin de wortel (in stukjes) samen met de ui en de geperste knoflook. Rasp de aardappel en voeg na 4 minuten de bouillon en de geraspte aardappel toe. Doe een theelepel verse gember, het rasp van de sinaasappelschil en een snufje kaneel bij de groentebouillon. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met peper en evt een paar druppeltjes tabasco, voeg dan de mais toe en vlak voor het serveren wat fijngehakte peterselie en de creme fraiche.

Ter variatie kun je bij de eerste stap pompoen of tomaat toevoegen.

Het pompoenseizoen is weer begonnen! Het is dus weer tijd voor pompoensoep, Thaise pompoencurry en Pompoentaart! Koop biologische pompoenen, deze zijn biolicious én hoeven niet geschild te worden voor de bereiding. Let op: het deeg moet enkele uren ‘rusten’ in de oven dus begin er op tijd mee. Verder is deze heerlijke Halloweentaart erg gemakkelijk te bereiden.

Pompoentaart

Nodig:

1 biologische pompoen

50 gram honing

1 tl kaneel

1 tl gemberpoeder

1 tl nootmuskaat

2 kruidnagels

1 tl kardamom

1 el. maizena

Voor het deeg:

75 gram boter

120 gram bloem

schil van 1 citroen

1 eierdooier

1 el suiker

zeezout

Begin dus 3 uur vantevoren met het maken van het deeg. Meng alle ingredienten voor het deeg in een kom en kneed het tot een stevige bal. Verpak deze bal in folie en laat het 3 uur rusten in de koelkast. Kneed het hierna nog even door en rol het deeg uit. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Vet een springvorm in met boter en beleg deze met het uitgerolde deeg (ook de zijkanten). Snijd de pompoen in stukken en stoom deze in 20 minuten zacht. Bij gebrek aan een stoommandje kun je de pompoen ook in water zachtkoken, maar dit gaat ten koste van de smaak. Meng de pompoen met alle overige ingredienten en kruiden tot een smeuïge massa (in de blender of met de pureerder). Schenk het pompoenmengsel op het deeg en bak de taart in ongeveer een uurtje gaar.