Deze goddelijke kardemon cake met gepocheerde peren en witte chocoladesaus maakte ik voor het eerst naar een recept uit de Happinez. Kort erna werd het recept ook al overgenomen door de thuiskok van het NRC maar dit recept is wel zo uniek, overheerlijk, mooi en betrekkelijk gemakkelijk te maken dat het hier niet mag ontbreken. De cake ziet er prachtig luxe uit met de hele peren en witte chocoladesaus dus is ook een aanrader voor het kerstdessert!

Kardemomcake met hele gepocheerde peren en witte chocolade

Nodig:

3 peren

1 fles witte wijn

5 dl water

250 gram suiker

4 kruidnagels

2 kaneelstokjes

8 kardemompeulen

Voor de cake:

200 gram boter

200 gram suiker

4 eieren

200 gram zelfrijzend bakmeel

1 el kardemompoeder

snufje zout

100 gram witte chocolade

Schil de peren maar laat ze heel,  inclusief de steeltjes. Breng de wijn met het water en de kaneelstokjes,  suiker, kardemompeulen en kruidnagels aan de kook. Leg de peertjes er in en pocheer ze gedurende 30 minuten op laag vuur. Haal de peren uit de pan en laat ze afkoelen terwijl je de wijn laat inkoken tot een siroop.

Ondertussen meng je de boter en suiker in een kom met een staafmixer. Klop er 1 voor 1 de eieren doorheen en zeef daarna de bakmeel, kardemom en zout door het beslag.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cakevorm in met bakpapier en schep het beslag er in. Druk hier voorzichtig de peertjes rechtop in. Bak de cake in ongeveer 40 minuten gaar en laat hem afkoelen. Smelt de chocolade au bain marie, haal de cake uit de vorm en maak met een lepel mooie chocoladestrepen over de cake.

Laat de cake nog even drogen en serveer hem met de siroop.

Originele recept: Yvette van Boven

Wij van BIOLICIOUS zijn verzot op taarten met kardemom en witte chocolade dus deze combinatie is bijna perfect. Het recept komt oorspronkelijk uit het laatste nummer van de Elle Eten. Het rozenwater (te koop in zowel Chinese als Marokkaanse en Turkse supermarkten) geeft de taart een oriëntaal tintje.

Witte Chocoladetaart met Kardemom en Rozenwater

Nodig voor de taartbodem:

130 gram boter

3 tl kardemomzaad

170 gram zelfrijzend bakmeel

100 g witte chocolade

130 g fijne kristalsuiker

2 eieren

1 tl vanille extract

Nodig voor de ganache:

100 g witte chocolade

100 ml slagroom

2 tl rozenwater

Nodig voor het glazuur:

150 g poedersuiker

Verhit de oven tot 170 graden, vet een taartvorm in en bekleed hem met bakpapier. Mix de chocolade met de helft van de suiker en 2 el heet water tot een gladde massa. Voeg de rest van de suiker en boter toe en meng alles goed. Meng tenslotte de eieren, bakmeel, vanille en kardemom erdoor. Giet de massa in de taartvorm en bak 30 minuten totdat een cake-tester er droog uit komt. Laat de taart helemaal afkoelen.

Ondertussen maak je de ganache: Doe de chocolade in een kom. Breng in een pannetje het rozenwater met de room aan de kook en giet het over de chocolade heen. Roer alles glad, zet het een tijdje in de koelkast en klop het daarna even op.

Snijd de taart horizontaal in twee lagen. Vul de bodem met de ganache en leg de bovenkant er weer op. Doe de poedersuiker in een kommetje met 1-2 el water en roer het door totdat er een dik glazuur ontstaat. Giet deze over de taart.

BIOLICIOUS en social media zijn als twee handen op een buik en sinds kort hebben we ook van de geneugten van twitter kunnen proeven (zowel letterlijk als figuurlijk). Toen ik vorige week een stuk of 12 biologische stoofpeertjes kreeg, te klein voor het befaamde stoofperenrecept van Antonio Carluccio, besloot ik eens een #culivraag de digitale wereld in te sturen: wat te doen met heel veel stoofpeertjes? Na een paar minuutjes had ik antwoord van het twitterende vijfsterrenhotel Hotels van Oranje. Hun chefkok zond BIOLICIOUS graag een recept toe. Zo geschiedde en het resultaat was verrukkelijk! Ik heb het originele recept wel lichtelijk aangepast aan de hand van wat ik in huis had en mij gepast leek. Hierbij het resultaat:

Strudel van Biologische Stoofpeertjes

Nodig:

1 pak bladerdeeg (ontdooit)

een stuk of 12 biologische stoofpeertjes

een fles rode wijn

2 kaneelstokjes

1 vanillestokje

3 kardemompeulen

2 laurierblaadjes

een snufje suiker

50 gram gehakte amandelen

1 zakje vanillesuiker

het wit van 1 ei

Verwijder de klokhuizen uit de peertjes. Je kunt ze ook schillen maar ik laat ze liever ongeschild omdat ze dan meer bite behouden en die van mij zo klein waren dat het anders zonde van de peertjes zou zijn. Leg ze in een diepe pan, giet er zoveel wijn over dat ze net onder staan, voeg 1 dl water toe en de kaneel, vanillestokje, kardemom, laurier en de suiker. Laat ze ongeveer een half uur koken totdat ze gaar maar niet zompig zijn. Laat ze daarna uitlekken op keukenpapier.

Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een ovenplaat met bakpapier. Plak de bladerdeeg aan elkaar en rol het uit tot een grote plak. Vermeng de peertjes met de amandelen en vanillesuiker in een kom. Leg ze daarna in de lengte in het midden van de bladerdeeg en vouw deze dicht. De zijkanten kun je met het eiwit insmeren zodat ze beter aan elkaar blijven plakken. Leg de strudel met de onderkant naar beneden op de ovenplaat en bak hem eerst 10 minuten op 200 graden en daarna nog ongeveer 15-20 minuten op 180 graden.

Het pompoenseizoen is weer begonnen! Het is dus weer tijd voor pompoensoep, Thaise pompoencurry en Pompoentaart! Koop biologische pompoenen, deze zijn biolicious én hoeven niet geschild te worden voor de bereiding. Let op: het deeg moet enkele uren ‘rusten’ in de oven dus begin er op tijd mee. Verder is deze heerlijke Halloweentaart erg gemakkelijk te bereiden.

Pompoentaart

Nodig:

1 biologische pompoen

50 gram honing

1 tl kaneel

1 tl gemberpoeder

1 tl nootmuskaat

2 kruidnagels

1 tl kardamom

1 el. maizena

Voor het deeg:

75 gram boter

120 gram bloem

schil van 1 citroen

1 eierdooier

1 el suiker

zeezout

Begin dus 3 uur vantevoren met het maken van het deeg. Meng alle ingredienten voor het deeg in een kom en kneed het tot een stevige bal. Verpak deze bal in folie en laat het 3 uur rusten in de koelkast. Kneed het hierna nog even door en rol het deeg uit. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Vet een springvorm in met boter en beleg deze met het uitgerolde deeg (ook de zijkanten). Snijd de pompoen in stukken en stoom deze in 20 minuten zacht. Bij gebrek aan een stoommandje kun je de pompoen ook in water zachtkoken, maar dit gaat ten koste van de smaak. Meng de pompoen met alle overige ingredienten en kruiden tot een smeuïge massa (in de blender of met de pureerder). Schenk het pompoenmengsel op het deeg en bak de taart in ongeveer een uurtje gaar.