Gezond eten begint bij het ontbijt. Ik (Jet) ben superfan van havermout of overnight oats (recept volgt nog) bij het ontbijt. Maar soms wil je gewoon iets anders. Dit recept voor een voedzaam maar heerlijk ontbijtje kreeg ik van een collega en ik vond het verrassend eenvoudig en lekker! De combinatie van de zoete aardappel, de frisse kwark en de kruidige kaneel is perfect in balans.

recept voor gezond ontbijt met zoete aardappel van Biolicious

 Nodig voor 1 persoon:

  • een zoete aardappel
  • een paar eetlepels magere kwark
  • kaneel

Was de zoete aardappel goed, het liefst met een borsteltje. Snij een groot kruis door de aardappel, eigenlijk tot je ‘m bijna in vieren snijdt.

Leg ‘m 10 minuten in de magnetron, op vol vermogen. Laat even uitdampen en trek de parten iets uit elkaar. Schep er een paar eetlepels magere kwark in en bestrooi het geheel met kaneel. Je lepelt ”m zo uit de schil…

Hopelijk wordt de rest van je dag net zo smakelijk als je ontbijt!

Ik geef toe dat stoofperen nou niet bepaald zomers zijn, maar in combinatie met de Griekse yoghurt wordt het een heerlijk licht dessert.

Crumble, stoofpeertjes en Griekse yoghurt met honing
stoofpeer crumble griekse yoghurt

Nodig voor twee personen:

voor de stoofpeertjes:

Twee stevige peertjes

halve fles rode wijn

100 gram suiker

1 kaneelstokje

voor de crumble:

50 gram tarwebloem

50 gram boter

20 gram suiker

en verder:

ongeveer 100 ml Griekse yoghurt

2 eetl lekkere honing

Begin met de peertjes. Verwarm de oven voor tot 200 graden. Was de peertjes en zet ze rechtop in een kleine ovenschaal. Schenk er zoveel wijn bij dat ze net onder staan en voeg de suiker en het kaneelstokje toe. Bak de peertjes totdat ze gaar zijn, dit duurt ongeveer 30-45 minuten. Haal ze uit de oven en laat ze enigszins afkoelen. Meng de bloem met de suiker en boter tot een kruimelig deeg en zet het 20-30 minuten in de oven totdat het goudbruin is. Snijd de peertjes in vier partjes en ontdoe ze  van steeltjes en kroost. Schep twee volle lepels Griekse yoghurt in een mooi schaaltje en zet er vier partjes peer in. Bestrooi ze met crumble en maak het geheel af met een eetlepel honing.

 

 

Bij deze wil ik vast mijn excuses aanbieden voor het posten van dit recept. Als je van (pure) chocolade houdt en je hebt deze home-made variant geproefd, valt voortaan elke andere reep tegen. Ik meen het, stop nu met lezen want deze sh*t is verslavend. Een brok puur genot. Van rauwe chocolade wordt je gelukkig en het zou een libido booster zijn. En dan is het is ook nog eens zo simpel te maken…

Voor de arme onnozelaar die zich hier toch aan durft te wagen volgt dan hier het recept. Maar zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb!
Zelfgemaakte rauwe chocolade van Biolicious Amsterdam
Nodig voor een normale reep:

  • 80 gram rauwe cacaomassa
  • 20 gram rauwe cacaoboter

Deze twee vormen de basis van je chocoladereep en kun je op smaak maken met alles dat je lekker vindt. Ik maak ‘m als volgt op smaak:

  • Agavesiroop
  • Kaneel
  • Vanille: de echte, uit stokjes geschraapt
  • Piepklein beetje himalaya zout
  • Nootjes, goji-bessen

Bereiding:

Smelt de cacaomassa au bain-marie op lage temperatuur. Dit duurt wel even op laag vuur dus doe ondertussen lekker een paar yoga-poses, lees een boekje of geef de plantjes water. Als de cacaomassa bijna helemaal gesmolten is, voeg je de cacaoboter toe. Nu zal het wat sneller gaan, omdat de cacao al lekker warm is.

Als het een glad, vloeibaar geheel is, neem je het bakje van het water af. Doe er een scheut agavesiroop in om ‘m zo zoet te maken als je zelf lekker vindt. Experimenteer met smaken, een flinke snuf kaneel en een flinke snuf vanille zijn een veilig succesrecept. Ik bestel de vanille online in een potje zodat ik niet zelf hoef te schrapen uit stokjes. Net als de cacaomassa, cacaoboter en agavesiroop trouwens.

Leg een stukje bakpapier in een bakje (bijvoorbeeld een leeg ijsbakje) en verdeel hier wat nootjes, rozijntjes, goji-bessen of ander lekkers over. Giet de chocolade erover en dek af. Leg deze reep heerlijkheid een kwartiertje in de vriezer en bewaar ‘m daarna in de koelkast.

Ik verheug me er al op om een keer kleine chocoladeflikken te maken met allerlei verschillende smaken. Lavendel, chili, kokos, bananenchips… Iemand nog suggesties?

Pas op: Smelt in de mond én in de hand!

 

De meest geweldige manier om seizoensgroenten te kunnen bewaren tot buiten het seizoen vind ik het gebruik van weckflessen- en potten. Het is een enorm omslachtig en nutteloos werkje maar dat maakt het zo ontzettend leuk en rustgevend. Toen ik mijn nieuwe bezigheid aan mijn oma opbiechtte kreeg een kleurrijke uiteenzetting over het leven zonder koelkast en hoe zij tot de geboorte van haar vierde kind alles bewaarde in weckflessen. Je kunt groenten en fruit inmaken maar nog leuker is er eerst een chutney van te maken en het daarna te wecken. Zo is de chutney een jaar houdbaar op een koele en donkere plek en kun je het gehele jaar genieten van pruimen, pompoen of mango, zonder je schuldig te voelen over de milieubelastende kilometers die je favo seizoensgerecht heeft moeten afleggen of je te bezondigen aan het kopen van niet-biologische producten. Dit recept, dat ik enigszins heb bewerkt, komt uit het fantastische nieuwe kookboek van Nigella Lawson. Weckpotten zijn trouwens gewoon te koop bij bijvoorbeeld de Blokker en kosten een euro of twee per stuk.

Nigella””s Pompoen Chutney

Nodig:

3 weckpotten

1 biologische pompoen, schoongemaakt en klein gesneden

2 uien, gesnipperd

1 appel, kleingesneden

100 g rozijnen

1 gedroogde rode peper, ontdaan van zaden en gesnipperd

2 el. verse gember, geschild en kleingesneden

100 g. lichtebruine basterdsuiker

1 kaneelstokje

1 tl gemberpoeder

2 kruidnagels

2 tl zeezout

6 dl witte wijnazijn

Begin met het steriliseren van de potten. Als je een afwasmachine hebt zijn de goed als ze uit de machine komen en je daarna de binnenkant niet meer aanraakt. Zonder afwasmachine: afwassen met kokend water en droogmaken met een absoluut schone theedoek. Als je potten nog een beetje vettig of vochtig zijn doe je al het werk voor niets. Je kunt ze ook laten drogen in de oven (op een lage stand).

Doe alle ingrediënten in een grote pan en breng het geheel aan de kook. Roer goed zodat de suiker oplost. Laat de chutney daarna in ongeveer een uur gaarsudderen. De precieze tijd hangt af van het soort pompoen dat je gebruikt (deze moet zacht zijn maar nog wel vorm hebben). Als je van mening bent dat de chutney nog niet dik genoeg is kun je de pan zonder deksel nog enkele minuten laten sudderen.

Schep de chutney in de brandschone potten en sluit ze af met gebruik van de stieken, die goed droog moeten zijn. Zet de potten enkele minuten op de kop en bewaar ze in de voorraadkast.

Chutney is erg lekker op brood met kaas, bij rijst, en verschillende vis- en vleesgerechten.

Deze goddelijke kardemon cake met gepocheerde peren en witte chocoladesaus maakte ik voor het eerst naar een recept uit de Happinez. Kort erna werd het recept ook al overgenomen door de thuiskok van het NRC maar dit recept is wel zo uniek, overheerlijk, mooi en betrekkelijk gemakkelijk te maken dat het hier niet mag ontbreken. De cake ziet er prachtig luxe uit met de hele peren en witte chocoladesaus dus is ook een aanrader voor het kerstdessert!

Kardemomcake met hele gepocheerde peren en witte chocolade

Nodig:

3 peren

1 fles witte wijn

5 dl water

250 gram suiker

4 kruidnagels

2 kaneelstokjes

8 kardemompeulen

Voor de cake:

200 gram boter

200 gram suiker

4 eieren

200 gram zelfrijzend bakmeel

1 el kardemompoeder

snufje zout

100 gram witte chocolade

Schil de peren maar laat ze heel,  inclusief de steeltjes. Breng de wijn met het water en de kaneelstokjes,  suiker, kardemompeulen en kruidnagels aan de kook. Leg de peertjes er in en pocheer ze gedurende 30 minuten op laag vuur. Haal de peren uit de pan en laat ze afkoelen terwijl je de wijn laat inkoken tot een siroop.

Ondertussen meng je de boter en suiker in een kom met een staafmixer. Klop er 1 voor 1 de eieren doorheen en zeef daarna de bakmeel, kardemom en zout door het beslag.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cakevorm in met bakpapier en schep het beslag er in. Druk hier voorzichtig de peertjes rechtop in. Bak de cake in ongeveer 40 minuten gaar en laat hem afkoelen. Smelt de chocolade au bain marie, haal de cake uit de vorm en maak met een lepel mooie chocoladestrepen over de cake.

Laat de cake nog even drogen en serveer hem met de siroop.

Originele recept: Yvette van Boven

Nog twee weken voor kerstavond! In Amerika is dit HET kerstmoment, eerste kerstdag is ook nog in feestsferen gehuld maar tweede kerstdag is iedereen alweer aan het werk. Echter, ze maken er wel een groot feest van. Zo niet het feest van het jaar! Er zijn een aantal ingrediënten essentieel voor het ware Amerikaanse kerstgevoel. Mijn favoriet is natuurlijk de mistletoe, je kan niet teveel kusjes krijgen! Maar wat ook zeker niet mag ontbreken is een lekkere ‘eggnog’ (eierpunch). Een grote calorieën-bom maar door de alcohol het smeermiddel voor een kerstavond zonder familieruzies of andere kerst-stress..

Eggnog
Nodig voor 4 personen:
6 verse eieren (check natuurlijk even hoe kipvriendelijk)
125 gr suiker
5 dl melk
4 dl room
1.5 dl Whisky
0.5 dl Rum
Nootmuskaat of kaneel
1 el vanille extract (of vervang een beetje suiker voor vanillesuiker)

Splits de eieren in dooiers en eiwitten. Een handige tip hierbij is een apart bakje gebruiken voor het splitsen en de dooiers en eiwitten apart te verzamelen. Zo verlies je niet alle voorgaande eieren als het splitsen bij het zesde ei fout gaat! 😉 Doe de dooiers en de suiker in een (saus)pan en klop dit met een garde tot een schuimige, lichtgele massa. Warm de melk in een steelpannetje tot hij goed heet is maar niet kookt en schenk de melk bij het ei/suiker mengsel, roer het geheel snel met een houten lepel door elkaar. Zet het mengsel terug op een zacht vuurtje en blijf roeren tot je een lichtgebonden room krijgt, dit noemen ze ook wel creme anglaise. Zorg dat het mengsel niet gaat koken en dat je t heel rustig opwarmt, als het te snel gaat of te heet wordt krijg je roerei-soep! Roer goed, ook over de bodem en in de hoekjes tot het de juiste dikte heeft en in een dun laagje aan de lepel blijft kleven (na 6-7 minuten). Giet het mengsel daarna door een zeef in een grote punch-bowl en roer er de room, whisky, rum en evt. vanille extract door. Laat de Eggnog afkoelen terwijl je ‘m regelmatig doorroert zodat er geen vellen op komen. Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het mengsel. Zet de kom afgedekt met folie minimaal 3 uur in de koelkast. De smaak wordt beter hoe langer hij in de koelkast staat dus je kan dit prima een of twee dagen van tevoren klaarmaken, scheelt alweer in de kerst-stress!

Voor het opdienen even omroeren, schep de eggnog in (punch)glazen en strooi er een beetje nootmuskaat of kaneel over.

Merry Christmas!!!

Nu de dagen toch echt korter en kouder beginnen te worden is dit het ultieme herfstige comfort food. De warme smaak van kastanjes komt helemaal tot zijn recht met de paddestoelen, gestoofd in rode wijn met tijm en een kaneelstokje. Helemaal biolicious: een verukkelijk diner met streekgroenten van het seizoen.

Het recept voor kastanjepuree kreeg ik van een boer uit Brabant (evenals de kastanjes en knolselderij die er in hoort), maar ik heb wat minder slagroom en meer wijn gebruikt dan in het originele recept de bedoeling was. Zoek tamme kastanjes in het bos of maak vrienden met iemand met een kastanjeboom in de tuin.

De ragout is ook heerlijk bij een pasta.

Kastanjepuree met herfstige paddestoelenragout

Nodig:

Voor de puree:

Kastanjes (zo ongeveer 600-800 gram)

2 knolselderijen

slagroom en witte wijn (zoveel dat de kastanjes en selderij onder staat en dan 2 delen slagroom met 1 deel witte wijn).

peper en zout

Voor de ragout:

olijfolie

een flinke hoeveelheid paddenstoelen

3 tenen knoflook

2 dl rode wijn

2 dl groentenbouillon

1 kaneelstokje

3 takjes tijm

peper en zout

Pof de kastanjes in een grote stevige pan op hoog vuur totdat ze open springen. Hierna zijn ze gemakkelijk te pellen. Snijd ze klein en doe ze in een grote pan, samen met de geschilde en kleingesneden knolselderij. Voeg zoveel slagroom en witte wijn toe totdat alles onder staat en laat koken totdat de selderij zacht is. Pureer het geheel en breng op smaak met peper en zout.

Snipper voor de ragout de knoflook en zet een zware steelpan op het vuur. Laat olijfolie warm worden en fruit de knoflook een minuutje. Snijd de paddestoelen grof, maak ze schoon en voeg toe aan de knoflook. Voeg dan de wijn, bouillon, tijm en kaneelstokje toe en laat de ragout in ongeveer 35 minuten dikker worden. Serveer de ragout met de kastanjepuree.

Vanavond is het pakjesavond! Terwijl de regen op de ramen tikt en de gure wind om het huis waait vult de kamer zich langzaam met een warme speculaasgeur… Hierbij een recept voor home-made Biolicious pepernoten!!

Ingredienten:

100 gr boter (zorg dat ie al n tijdje buiten de koelkast ligt)
1 a 2 eetlepels Speculaaskruiden
250 gr zelfrijzend bakmeel
125 gr basterdsuiker
zout
0.5 dl melk

De speculaaskruiden kun je eventueel zelfmaken door 50 gram fijngemalen kaneel met 15 gram gemalen nootmuskaat, 10 gram gemalen kruidnagel, 10 gram gemalen gember, 5 gram gemalen peper en 5 gram gemalen anijs te mengen. Dit kun je in een afgesloten potje nog langere tijd bewaren.

Variatie recept: voeg eens 50 gr schenkstroop of honing toe!

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden C. In een kom de boter zacht roeren. Vervolgens de basterdsuiker, kruiden en zout toevoegen. Mengen en het zelfrijzend bakmeel en de melk erbij doen. Met koele hand snel tot deeg kneden en het deeg circa 30 minuten in de koelkast laten rusten. Van het deeg kleine bolletjes maken en op de bakplaat leggen. Als je genoeg hebt van het draaien van bolletjes kun je ook leuke vormpjes maken en het speculaasjes noemen 😉 Tenslotte in ongeveer 15 minuten bruin bakken.

De combinatie van de zachte peer, de pittige gorgonzola, knapperige walnoten en frisse sla is onweerstaanbaar. Een volmaakt, winters voorgerecht, naar een recept van Skye Gingell.

Winterse salade

Nodig:

5 rode uien

100 g kristalsuiker

peper en zout

2 dl balsamicoazijn

1/2 dl olijfolie

2 dl rode wijn

2 laurierblaadjes

1 takje tijm

1 kaneelstokje

50 g kristalsuiker

2 rijpe peren

flinke bos sla (zoek een winterse, liefst koolachtige, soort)

200 g gorgonzola

100 g walnoten

1 eetl peterselie

Voor de dressing:

1 el dijonmosterd

2 eelt rode wijnazijn

zout en peper

1 dl olijfolie

Rooster eerst de uien. Verwarm de oven voor op 180 graden, snijd de uien in plakken en leg ze op een bakplaat. Bestrooi ze met de suiker, royaal peper en zout, besprenkel ze met de balsamicoazijn en olijfolie en hussel alles door elkaar. Rooster de uien ongeveer 30 minuten in de oven en laat ze afkoelen.

Doe de rode wijn in een pan met de kaneel, laurier, tijm en suiker. Breng dit aan de kook, schil de peren, verwijder de klokhuizen en snijd ze in vieren. Leg de peertjes in de wijn en pocheer ze 10-15 minuten. Neem de pan van het vuur en laat de peren in de pan afkoelen.

Was de sla en scheur het wat kleiner. Snijd de gorgonzola in plakken en hussel het door de sla. Meng voor de dressing alle ingrediënten goed door elkaar in een kommetje. Vermeng de sla met de uien, de peer, walnoten en de dressing en dien hem op met de peterselie.