Er wordt in Nederland steeds minder witlof gekocht. Ten onrechte, want de groente kan lokaal worden geproduceerd, heeft een beperkte ecologische ”footprint” en is op uiteenlopende manieren, rauw of gebakken, te bereiden. Mijn favoriet is deze gratin, naar Frans recept.

Witlof Gratin met Gruyère

Nodig:

4 stronken witlof

300 gram room

150 gram gruyère

peper en zout

1 kopje broodkruim

Was de lof en snijd ze in de lengte door midden. Leg de plakken op de bodem van een diepe pan en giet er zoveel room over dat ze net onder staan. Kook de witlof gaar in 20 minuten. Verwarm de oven voor op 225 graden en leg de witlof op de bodem van een lage ovenschaal. Rasp de kaas er overheen, bestrooi met de broodkruim en flink wat peper en zout en gratineer het gerecht 15 minuten in de oven.

Soms lijk ik even helemaal uitgevarieerd te zijn met alle knollen in mijn bio groentenpakket, totdat er zich ineens een fantastisch recept aandient. Het origineel staat in De Dunne Vegetariër, maar daar wordt ketjap met ketchup gecombineerd en dat leek mij niet zo’n goed idee. Ketchup er uit, Chinese kruiden er in en dit knolserderijtaartje is het resultaat.

Taartje van Knolselderij

Nodig:

olijfolie

2 uien, gesnipperd

1 teen knoflook, gesnipperd

1 knolselderij, geschild en in kleine stukjes

1 blikje tomatenpuree

4 eetl. ketjap

2 tl Chinees vijfkruiden poeder

5 vellen bladerdeeg (ontdooid)

peper en zout

150 gram Gruyère

Verhit de olie in een grote koekenpan en fruit de uien en knoflook een paar minuutjes. Voeg de knolselderij toe, laat deze even meebakken en voeg dan de tomatenpuree, ketjap en vijfkruiden toe. Bak het geheel zo’n tien minuten en blijf steeds roeren. Breng op smaak met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Plak de stukken bladerdeeg aan elkaar en rol ze uit tot een ronde lap, waarmee je de bodem van een (ingevette) quichevorm kunt beleggen. Schenk hier het knolselderijmengsel in en strooi er de geraspte kaas over. Bak de taart in 20-30 minuten gaar in de oven.