Koud, nat herfstweer, je winterjas net te laat van zolder gehaald… En ja hoor, geveld door de griep! Ik heb al van zo veel mensen gehoord dat ze het snottervirus te pakken hebben, en ben zelf ook niet ongeschonden uit de bacillenstrijd gekomen. Dan wordt het tijd voor een recept om lekker aan te sterken… En wat helpt beter dan een home-made kippensoepje? Dit is niet zomaar een soepje, het recept is ontsproten aan het brein van mijn vriendinnetje Wieteke. Ze heeft ‘m me voorgezet en ik kan niet anders zeggen dan dat het een super-soepje is! Als je je hierna niet beter voelt weet ik het ook niet meer..

Ingrediënten:
2 biologische kippenbouten
1 prei
1 ui
Naar smaak 1-2 blikjes kokosmelk (bio of fairtrade)
1 rode paprika
1 bakje taugé
Bouillonblokjes voor ongeveer 2 liter soep
Rijst of glasnoodles
Bakje champignons
Sambal
evt. Lemongrass en/of verse koriander

Bereiding:
Kook de kippenbouten een uurtje in de bouillon terwijl je de andere ingrediënten in stukjes snijdt . Fruit de ui en de prei even kort samen in wat olie of boter. Als de kip goed gaar is deze uit de bouillon halen, je kunt het vlees er dan zo afplukken en terug in de soep doen. Ook de rest van de ingredienten, de champignons, paprika, ui en prei kunnen dan in de bouillon evenals de rijst of glasnoodles. Voor dat laatste geldt, hoe meer je erin doet des te zwaarder de soep. Laat de hoeveelheid dus afhangen van je persoonlijke voorkeur. Als je stengels lemongrass gebruikt, kook deze dan nu mee. Wanneer alle ingrediënten gaar zijn kan de soep worden afgemaakt. Eventueel dus eerst de stengels lemongrass eruit halen als je deze hebt gebruikt, wanneer je lemongrass uit een potje gebruikt kan deze er op het laatst met de smaakmakers doorheen. Voor het serveren de soep op smaak brengen met de kokosmelk en de sambal. Verdeel de taugé over de soepkommen en schenk hier de soep overheen.

Als je ervan houdt kun je de soep garneren met wat verse koriander.

Ik weet het, we hebben de laatste tijd veel recepten gepost met vijgen erin.. Maar ze zijn ook zo lekker! Daarom, voor de mensen die nog vijgen over hebben, een van mijn favorieten!!

Ingredienten:
Bladerdeeg (6-8 plakjes, afhankelijk van je quiche of taartvorm)
een paar flinke eetlepels olijventapenade of pesto
5 verse vijgen in vieren gesneden (gewassen, ongeschild)
100 gr kerstomaatjes
100 gr zachte geitenkaas (verkruimeld)
100gr champignons in kwartjes (speciale toevoeging van mijn moeder en goedgekeurd!! Eerlijk is eerlijk..)
2 eetlepels gehakte tijm (of bij gebrek aan verse tijm italiaanse kruiden)
Wat geraspte (parmezaanse) kaas om de taart mee te bestrooien
Evt. een ei om het bladerdeeg te bestrijken voor een mooie glans
Droge bonen of erwten

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel het bladerdeeg (evt bestrijken met ei) over de vorm naar keuze en bak 10-12 minuten blind voor met een vulling van de droge bonen of erwten. Verwijder de vulling en bestrijk de bodem met de tapenade en verdeel de vijgen, tomaatjes, champignons, geitenkaas, kruiden en kaas erover. Zet de taart terug in de oven en bak hem nog 5-10 minuutjes af. Als het deeg goudbruin is en de kaas gesmolten is ie klaar. Heerlijk om te serveren met een frisse salade!

Heerlijk comfortfood..

Ingrediënten:

1 pak risotto funghi rijst (bij AH of natuurwinkel verkrijgbaar)
1 bospaddenstoelenbouillontablet
1 gesnipperd uitje
2 bakjes champignons in kwarten
1 stukje port salut (185 gr), in blokjes gesneden
1 zak rucola

Bereiding:

Bereid de risotto volgens de aanwijzingen op de verpakking en voeg het bouillontablet aan het kookwater toe. Verhit olie in een wok of hapjespan en fruit daarin de ui 1 minuut. Voeg de champignons toe en bak 4-5 min. Schep de risotto erdoor. Neem de pan van het vuur en schep de kaas erdoor. Breng de risotto op smaak met peper en serveer met de rucola.

Evt. zou je dit gerecht kunnen garneren met wat geroosterde pijnboompitjes.

Dit recept voor gevulde portobello’s is het bewijs dat veganistisch eten ook erg biolicious kan zijn.

Portobello’s met dadel en rozemarijn

Nodig:

4 portobello’s (voor vier personen)

2 rode uien

1 teen knoflook

6 dadels (ontpit en kleingesneden)

2 takjes rozemarijn (fijngehakt)

ahornsiroop (dat koop je bij de natuurwinkel)

balsamico azijn

zeezout

olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal het binnenste uit de portobello”s (zodat ze straks goed gevuld kunnen worden). Verhit olijfolie in een koekenpan en wok de knoflook, ui en voeg na enkele minuten de rozemarijn, dadels en datgene wat je uit de portobello”s hebt gesneden toe. Laat alles in een paar minuten zacht worden. Voeg daarna de ahornsiroop en balsamicoazijn toe (van ieder een paar druppels) en laat de stroop kristaliseren. Breng het geheel op smaak met zeezout en vet een ovenschaal in. Smeer de portobello”s aan beide kanten in met olijfolie, leg ze in de ovenschaal en vul ze met het dadelmengsel. Laat ze in 15 minuten gaar worden.

Champignons zijn eetbare paddenstoelen. Ze ontstaan als kleine bolletjes onder de grond. Die ondergrondse bolletjes nemen water op en worden daardoor snel groter. De onderkant van de bolletjes laat los. Het bovenstuk wordt de hoed en aan de steel blijft de ring achter.

Benodigdheden:

Grote champignons (of portobello)
Tijm (versterkt de champignon smaak)
Gedroogd pepertje
Zout & peper
Scheutje olijfolie

Veeg de Champignons schoon en leg ze met de hoed naar beneden op een bord. Meng het scheutje olijfolie en de kruiden door elkaar en besprenkel de ring en de steel van de champignons met het mengsel. Grill ze op de bbq eerst op de rug en kort op binnenkant. Zodra ze een okergeel kleurtje krijgen op de rug, zijn ze klaar!

Wees niet bang, dit heerlijke lunchgerecht of tussendoortje bevat geen hallucinogene stoffen… het is gewoon erg lekker!

Ingrediënten (voor 4 pita’s):
150 gr champignons
sap van 1 citroen
3 el olijfolie
2 el balsamicoazijn
1 tl italiaanse kruiden
1 avocado
halve komkommer
halve winterwortel
ongeveer 100 gr bloemkool
4 pitabroodjes
150 gr cheddar cheese
1 tomaat
voor de mensen die van pittig houden: jalapenopepertjes!

Bereiding
Verwarm de grill van de oven voor. Borstel de champignons schoon en hak in kleine stukjes, besprenkel met een beetje citroensap. Snijd de helft van de avocado in blokjes en bewaar de rest. Hak de bloemkool fijn en snijd de wortel en komkommer in kleine blokjes. Meng een dressing van de olie, azijn en kruiden en breng op smaak met zout en peper. Schep de groenten om met de dressing (evt met wat pepertjes).
Snij de pitabroodjes half open en verdeel het groentemengsel erover, verdeel de cheddar, in kleine stukjes gescheurd ook over de pita’s en leg deze onder de grill tot de kaas is gesmolten. Snij de tomaat in kwarten en verwijder de pitjes en het vruchtvlees, snij de rest in blokjes. Prak de overgebleven avocado met een vork fijn en roer er het citroensap en de tomaat door, breng op smaak met zout en peper. Serveer de pita’s met de dip!
Ik ben zelf gek op koriander dus als je hier ook van houdt kun je er nog wat verse koriander doorheen doen.

Wat dit gerecht biolicious maakt is, behalve het vegetarische (en delicious) aspect, het feit dat je met de groenten in kunt variëren aan de hand van de seizoenen. Buiten de pompoentijd kun je bijvoorbeeld courgette of aubergine gebruiken. De feta en verse koriander zijn echter onmisbaar voor de karakteristieke Turkse smaak. Van de halve pompoen die je overhoudt maak je bijvoorbeeld een pompoensoep.

Nodig:
Halve biologische pompoen
200 gram champignons
olijfolie
3 tenen knoflook
150 gram feta
bosje verse koriander
1/2 of een kleine rode peper
1 tl komijn
1 tl paprikapoeder
1 tl korianderpoeder
1 blikje tomatenpuree
bouillon
serveer met couscous of rijst

Snijd de pompoen in stukken van ongeveer 1 cm. Schillen hoeft niet (bij een biologische). Maak de champignons schoon en snijd in 4 stukjes. Verhit de olie in een grote koekenpan. Fruit hierin kort de knoflook. Voeg daarna het fijngehakte pepertje, komijn, korianderpoeder, paprikapoeder en tomatenpuree toe. Voeg de groenten toe en bak enkele minuten. Voeg nu zoveel bouillon toe dat de groenten onderstaan. Laat het ongeveer 20 minuten koken, totdat de saus ingedikt is. Voeg dan de fijngesneden feta toe en roer totdat de kaas is gesmolten. Snijd de verse koriander in kleine stukjes, haal de pan van het vuur en roer erdoorheen.

Deze risotto is echt mijn all-time favorite en daarbij het gerecht waarmee ik mijn vriendje aan de vegetarische maaltijden kreeg…

Benodigdheden;
Risottorijst (zoveel als je denkt op te kunnen… ik maak altijd veel!)
Een flinke pan groente- of kruidenbouillon
Een flesje droge witte wijn
gesnipperd uitje
paar teentjes knoflook
Een variatie aan paddenstoelen en champignons (meer = beter!)
Geraspte kaas, afhankelijk van het budget welke maar liefst een italiaanse zoals Grana padano of parmezaanse
Om het echt af te maken, maar niet noodzakelijk;
rucola sla
pijnboompitjes
truffelolie
pesto

Bereiding;
Fruit in een grote pan (wok of hapjespan) de knoflook en ui. Voeg de rijst er (droog!) bij en bak deze even kort tot de korrels glazig worden. Blus de rijst met een flink glas witte wijn en schenk er meteen een in voor jezelf want je bent nog wel even bezig! Hierna blijf je zo’n 20 minuten lang bouillon toevoegen en regelmatig roeren zodat de rijst gaar en smeuïg wordt. Een extra glaasje wijn mag natuurlijk ook nog. Maak ondertussen de paddenstoelen schoon en snij deze in hapklare stukjes. Bak deze apart in een pannetje met olie en wat knoflook. Als de rijst gaar is (regelmatig even proeven, risotto maak je niet met een kookwekkertje, als ie gaar en smeuïg is maar nog wel een bite heeft is ie perfect!) kun je er een deel van de paddestoelen doorheen scheppen en een deel van de kaas. In een droge koekepan even de pijnboompitjes roosteren voor de uitgebreide variant en de pesto verdunnen met truffelolie. Maak een bordje op met wat rucola sla en schep hier een goede portie van de risotto op. Verdeel hierover nog wat extra paddenstoelen, kaas, pijnboompitjes en wat van de pesto-truffelolie..
Ik heb geen hoeveelheden genoemd omdat je dit gerecht precies zo moet maken als je t zelf lekker vindt en het maakt ook niet zoveel uit, als het maar met liefde wordt klaargemaakt! Hou je van knoflook, doe je er een extra teentje bij… 😀