Ik hou van risotto, ik hou van geitenkaas en na enige terughoudendheid begin ik bietjes ook te waarderen.. Deze combinatie maakt de bietjes delicious en is ook nog eens een perfect lente recept!

Ingredienten:
1.2 l. groentenbouillon
350gr gekookte rode bieten in blokjes (zelfs gekookt en in blokjes verkrijgbaar in de supermarkt)
1 rode ui
2 teentjes knoflook
2 eetlepels gehakte tijm
300 gr risottorijst
1.25 dl rode wijn
100 gr zachte geitenkaas in blokjes
100 gr pecannoten, grof gehakt

Bereiding:
Breng de bouillon samen met het vocht van de bietjes aan de kook. Fruit de ui samen met de knoflook, tijm, wat zout en peper gedurende 10 minuten op zacht vuur zodat de uien zacht maar nog niet bruin zijn. Bak de rijst 1 minuut al roerende mee tot de korrels glazig zijn. Roer de wijn erdoor en breng het mengsel aan de kook. Laat 1-2 minuten meekoken tot de wijn is opgenomen door de rijst en voeg de bieten toe. Schenk ongeveer 1,5 dl bouillon bij de rijst en blijf roeren op middelhoog vuur tot de bouillon is opgenomen. Voeg daarna steeds scheutjes bouillon toe tot alles is opgenomen en de rijst lekker smeuïg en nog een heel klein beetje al dente is. Dit duurt in totaal ongeveer 20 minuten. Haal de pan van het vuur, roer de geitenkaas en pecannoten erdoor en laat de pan 2-3 minuten afgedakt staan.

Lekker om te serveren met rucolla-salade! Als je niet van geitenkaas houdt kun je deze vervangen voor 150gr mascarpone (ipv pecannoten zijn geroosterde pijnboompitjes dan ook lekker)

Als je last van hebt hooikoorts kun je op ''natuurlijke wijze'' de klachten  verzachten. Ik las in een Brits onderzoek dat rode groenten en fruit zoals rode bieten, druiven en kersen de klachten van hooikoorts verzachten. Dit komt door het bestanddeel anthocyanine dat ook in hooikoortsmedicatie wordt toegevoegd. De laatste twee zijn in april in Nederland niet te verkrijgen, maar rode bieten daarentegen weer wel.
In de laatste Elle eten las ik het klassieke recept: rode bieten met gegratineerde geitenkaas. Zelf voegde ik er nog een uitje en citroensap aan toe om het gerecht iets frisser te maken.

Gegratineerde geitenkaas met rode bietjes, honing, tijm en citroen voor twee personen

Nodig
1 losgeklopt ei
100 gram broodkruimel
1 zachte geitenkaas met korst
1 el olijfolie
4 kleine bietjes (gekookt)
2 gehakte bosuitjes
1 heel fijn gehakt rood uitje
1 sneetje brood
Paar blaadjes sla
Dressing
1 el balsamico azijn
1 eetlepel honing
2 el olijfolie
Verwarm de oven op 220 graden Celsius. Snij intussen de gekookte bietjes in plakken en doe ze in een kom samen met het rode uitje. Maak de dressing met de blaadjes van de tijm, de olijfolie en balsamico azijn en meng het door de bietjes en ui.
Doe het losgekloptje ei in een kom en doop de geitenkaas in het ei. Leg de kaas op het sneetje brood en sprenkel de broodkruimels over de geitenkaas. Schenk de honing over de kaas. Grill de kaas en het brood 10 minuten in de oven.
Maak de borden op met sla en daar bovenop de bieten. Haal de kaas uit de oven en verdeel de krokante kaas met broodkruimels over de borden.

In Parijs werd deze week bekend dat de Amerikaanse hamburger zijn intrede heeft gedaan in de culinaire wereld. Gelukkig ziet Parijs alleen de biologische burgers als culinair hoogstandje en daar horen natuurlijk ook vegetarische burgers bij.
Biolicious is ook gek op burgers en dan met name op biolicious’ burgers uit het seizoen. In april zijn er veel rode bieten te verkrijgen en daar kun je burgers van maken.

Rode bietenburgers voor twee personen
Nodig

150 g rode bieten
1 klein kopje gekookte kikkererwten
1 teen gesneden knoflook
3 eieren
1 sjalotje, heel fijn gehakt
4 eetlepels fijngehakte dille
2 el fijngesneden tijm
2 el fijngehakte peterselie
peper en zout
Olie om in te bakken

Kook de bieten beetgaar, verwijder de schil en rasp ze grof. Fruit ui en knoflook in olie. Pureer de kikkererwten tot een smeuïge massa. Meng in een kom de afgekoelde rode bieten met overige kikkererwten en de rest van de ingrediënten. Draai er bol/platte koeken van zodat ze lijken op burgers. Bak de burgers aan beide kanten in olie. Zet ze nog voor 20 minuten in de over op 180C. Serveer de burgers bij een salade en brood.

Rode bieten staan erom bekend dat ze het immuunstelsel stimuleren. Hoewel bieten in november worden geoogst, zijn ze nog maanden houdbaar. Je kunt er dus prima een lente salade van maken in april.

Bijvoorbeeld een salade met couscous en geitenkaas.

300 gram bietjes klein gesneden (eerst gekookt)

Halve komkommer in partjes

1 rode ui (in kleine stukjes gesneden)

1 gehakte knoflookteen (gefruit)

2 eetlepels gehakte koriander

2 eetlepels gehakte munt

Limoensap van 1 uitgeknepen limoen

Geitenkaas

Peper en zout

kopje couscous

Fruit de ui samen met de knoflook. Kook ondertussen water net genoeg voor 1 kopje couscous. Haal de pan van het vuur en voeg de coucous toe en laat het afkoelen.
Snijd de geitenkaas in kleine stukjes en meng dit samen met de komkommer, munt, koriander, limoensap, ui en knoflook door de couscous. Breng op smaak met peper en zout.

Bietjes zijn onmisbaar voor de vegetariërs onder ons, maar ook voor de carnivoren een welkome aanvulling aan het dieet. Ze zitten namelijk boordevol ijzer en geven de nodige energie tijdens deze gure dagen. Deze salade maakt ze lekker luchtig, licht verteerbaar en toch voldoende voedzaam.

Bietjessalade met halloumi en limoen

Nodig:

Grote krop winterse sla (of rucola)

4 gekookte bietjes

1 pak halloumi (250 gram)

2 limoenen

olijfolie

peper en zout

Gooi 2 bietjes in de blender, samen met de sap van de limoenen en 1 el olijfolie. Blender het tot een mooi roze sausje. Snijd de andere 2 bietjes in schijfjes en leg ze op de sla in borden. Snijd de halloumi in kleine plakken, verhit een grillpan en grill ze in een paar minuten bruinig. Schik ze over de sla op het bord, schenk de bietjessaus er overheen en breng op smaak met peper en zout.