Tot in de pruimentijd!

Een chutney is een smaakmaker uit de Indiase en Pakistaanse keuken. Chutney wordt meestal vers bereid, met wat er voor ingrediënten met een sterke smaak toevallig beschikbaar zijn.

Aan een basis van een vruchtenpuree worden kruiden en smaakmakers toegevoegd zoals azijn, tamarinde, gember, mosterdzaad, knoflook, peper en ui. Ook worden wel kruiden, zoals fenegriek, koriander en komijn gebruikt. De chutney smaakt naast scherp vaak ook zoet door toegevoegde suiker, en zuur door azijn.

Van India naar de Betuwe: Pruimenchutney! Dit recept is lekker bij gevogelte en wild of op een toast met gorgonzola.
Pruim

 

Benodigdheden
1 kg pruimen
250 gram appels
300 gram suiker
200 gram rozijnen
4 theelepels sambal
15 gram gemberpoeder
¼ L azijn

Bereiding
Vruchten wassen, schoonmaken en in stukjes snijden. Alle ingrediënten langzaam al roerend aan de kook brengen. Als de substantie te dik is kun je er een paar lepels water toevoegen.
Het geheel een half tot een uur laten pruttelen en inkoken tot een dikke massa. Kokendheet overdoen in goed schoongemaakte potten en direct afsluiten. Goed houdbaar.

De meest geweldige manier om seizoensgroenten te kunnen bewaren tot buiten het seizoen vind ik het gebruik van weckflessen- en potten. Het is een enorm omslachtig en nutteloos werkje maar dat maakt het zo ontzettend leuk en rustgevend. Toen ik mijn nieuwe bezigheid aan mijn oma opbiechtte kreeg een kleurrijke uiteenzetting over het leven zonder koelkast en hoe zij tot de geboorte van haar vierde kind alles bewaarde in weckflessen. Je kunt groenten en fruit inmaken maar nog leuker is er eerst een chutney van te maken en het daarna te wecken. Zo is de chutney een jaar houdbaar op een koele en donkere plek en kun je het gehele jaar genieten van pruimen, pompoen of mango, zonder je schuldig te voelen over de milieubelastende kilometers die je favo seizoensgerecht heeft moeten afleggen of je te bezondigen aan het kopen van niet-biologische producten. Dit recept, dat ik enigszins heb bewerkt, komt uit het fantastische nieuwe kookboek van Nigella Lawson. Weckpotten zijn trouwens gewoon te koop bij bijvoorbeeld de Blokker en kosten een euro of twee per stuk.

Nigella””s Pompoen Chutney

Nodig:

3 weckpotten

1 biologische pompoen, schoongemaakt en klein gesneden

2 uien, gesnipperd

1 appel, kleingesneden

100 g rozijnen

1 gedroogde rode peper, ontdaan van zaden en gesnipperd

2 el. verse gember, geschild en kleingesneden

100 g. lichtebruine basterdsuiker

1 kaneelstokje

1 tl gemberpoeder

2 kruidnagels

2 tl zeezout

6 dl witte wijnazijn

Begin met het steriliseren van de potten. Als je een afwasmachine hebt zijn de goed als ze uit de machine komen en je daarna de binnenkant niet meer aanraakt. Zonder afwasmachine: afwassen met kokend water en droogmaken met een absoluut schone theedoek. Als je potten nog een beetje vettig of vochtig zijn doe je al het werk voor niets. Je kunt ze ook laten drogen in de oven (op een lage stand).

Doe alle ingrediënten in een grote pan en breng het geheel aan de kook. Roer goed zodat de suiker oplost. Laat de chutney daarna in ongeveer een uur gaarsudderen. De precieze tijd hangt af van het soort pompoen dat je gebruikt (deze moet zacht zijn maar nog wel vorm hebben). Als je van mening bent dat de chutney nog niet dik genoeg is kun je de pan zonder deksel nog enkele minuten laten sudderen.

Schep de chutney in de brandschone potten en sluit ze af met gebruik van de stieken, die goed droog moeten zijn. Zet de potten enkele minuten op de kop en bewaar ze in de voorraadkast.

Chutney is erg lekker op brood met kaas, bij rijst, en verschillende vis- en vleesgerechten.

Zolang de stengels van een asperge nog onder de grond zitten, zijn ze wit. Wanneer ze boven de grond komen, worden asperges groen. Hoewel er in Nederland bijna alleen witte asperges worden gekweekt, zijn er boeren in Nederland die groene asprerges telen. Heb je de groene asperges te pakken? Dan is dit een makkelijke salade die je moet proberen.

Groene asperges met radijsjes en appel voor vier personen

½ pond asperges, in dunne plakjes gesneden
½ Granny Smith appel, in dunne plakjes
4 radijsjes, in dunne plakjes gesneden
Parmezaanse kaas, kleine stukjes voor de garnering
¼ kopje olijfolie
2 eetlepels vers citroensap
2 theelepels Dijon mosterd korrelig
1 theelepel kristalsuiker
Zout, naar smaak
Peper naar smaak

Snij of nog  schaaf de asperges, de appel en de radijsjes in dunne plakjes en doe ze in een kom. Meng de olijfolie, citroensap, mosterd en suiker tot een egale dressing. Giet de dressing over de groenten en hussel alles door elkaar. Voeg de Parmezaanse kaas toe en roer deze voorzichtig door de salade. Breng op smaak met peper en zout.
Leg op vier borden een laagje rucola en verdeel de salade over de borden. Lekker als bijgerecht of als lunch

Sinds een paar maanden probeer ik alleen nog maar groenten van het seizoen te gebruiken bij het koken.

Dit houdt dus in dat ik me heb moeten aanleren oerhollandse gerechten te maken die ik helemaal niet lekker vind en de aardbeien, rucola en mango’s moet laten staan. Een beter milieu begint bij jezelf maar de hele winter kool eten is echt niet biolicious. Daarom dit gerecht. Bio verantwoord en misschien wel de lekkerste soep die ik me op het moment kan bedenken. Dit is mijn eigen interpretatie van een recept van Skye Gyngell.

Bloemkoolsoep met Gorgonzola en Perenrelish
Nodig:
1 bloemkool
boter
2 kleine uien
een paar takjes tijm
2 laurierblaadjes
zout & peper
250 g gorgonzola

voor de Relish:
1 peer
1 appel
2 eetl gedroogde cranberry’s
1 eetl krenten
boter
rode wijnazijn
1 eetl kristalsuiker
paar takjes tijm
kaneelstokje
zout & peper

Ik begin altijd met de relish. Week de cranberry’s & krenten 10 min in lauw water. Snij de peer&appel in kleine stukjes. Laat 25 g. boter smelten in een pannetje en doe de appel&peer erbij zodra de boter schuimt. Laat ze 5 minuten gaar worden. Voeg nu de cranberry’s & krenten toe, zoveel rode wijn azijn dat ze helemaal onder staan en de suiker, tijm en het kaneelstokje. Laat minimaal 10 minuten pruttelen.

Ondertussen begin je met de soep. Smelt wat boter in een grote pan en smoor de uien een paar minuten tot ze glazig zijn. Voeg bloemkoolroosjes, tijm, laurier en wat zout en peper toe. Giet er dan zoveel water op dat ze onder staan en voeg 1 of 2 bouillon blokjes toe (volgens Skye moet je de bouillon zelf maken dus als je in een enthousiaste bui bent moet je dat vooral doen). Laat de bloemkool in ongeveer 20 minuten garen.

Vis daarna de tijmtakjes en laurier uit de pan. Verkruimel de gorgonzola in de pan en roer totdat de kaas gesmolten is. Gooi daarna alles in de blender en laat blenderen totdat de soep mooi glad is. Zet de soep daarna nog even op het vuur.

Serveer de soep met een schep warme perenrelish in het midden. Het groen op het plaatje is peterselie dus dat kun je ook gebruiken ter garnering.