Koken met de Tajine is verantwoord (want energiezuinig) en lekker. Biolicious dus. Door het lange kookproces worden alle ingrediënten gelijkmatig verwarmd en vloeien de smaken op een natuurlijke wijze in elkaar over. De meeste Tajines moet je voor het eerste gebruik een aantal uren onder water zetten, en vaak voor ieder gebruik weer een paar minuten. Dit hangt echter af van het materiaal van je pan. De Tajine die ik nu heb is altijd klaar voor gebruik maar de pan die ik uit Marokko had meegenomen was al snel kapotgekookt. Als je geen Tajine hebt kun je ook vast een andere pan gebruiken maar dat is natuurlijk niet the real thing. Ik zou er gewoon een kopen.

Dit is mijn favoriete Tajine recept. Ik pas de ingrediënten altijd aan op wat er op de markt te krijgen is en wat ik in huis heb; deze groenten dienen ter inspiratie.
 
Tajine met Garnalen & Groenten
Nodig:
olijfolie
ongepelde garnalen (De laatste keer gebruikte ik diepvriesgarnalen. Deze zijn wel delicious maar niet echt bio en ik weet even niet waar biologische garnalen te krijgen zijn. Tips?)
2 aardappelen
1 pompoen
1 venkelknol
1 kleine winterwortel
1 aubergine
1 citroen
3 tenen knoflook
2 blonde uien
enkele draadjes saffraan
Ras-el-Hanout (Marokkaans kruidenmengsel, bijvoorbeeld: kurkuma, gember, foelie, maniguette, noodmuskaat, kardemom, paprikapoeder, zwarte peper, esbessen, kaneel, cantharis etc).

Schil de aardappelen en snijd ze in middelgrote stukken. Ontpit en snijd de pompoen (deze hoeft niet geschild want je gebruikt natuurlijk een biologische). Snijd de rest van de groenten in niet te kleine stukken zodat ze voldoende bite houden. Snijd de citroen in partjes, snipper de knoflook en verdeel de uien in 4 partjes.

Zet de tajine op een laag vuur en doe ruim olijfolie in de pan. Begin altijd met de ingrediënten die het langst moeten koken, dus in dit geval de aardappels. Leg daarover de pompoen en winterwortel, daarna de aubergine en venkel en verdeel daarna de gamba’s over de stapel. Zorg dat het geheel een soort piramide vormt. Verdeel tenslotte de knoflook, uien en citroenpartjes erover en bestrooi met de draadjes saffraan en enkele theelepels Ras-el-Hanout.

Laat de tajine 2 tot 3 uur op heel laag vuur koken en serveer eventueel met couscous.

Erg aantrekkelijk ziet ”ie er ook niet uit met zijn blubberige tentakels en dikke kop. Het bereiden van een octopus boezemt menig thuiskok dan ook de nodige angst in. Dat dit eigenlijk heel simpel is, met een heerlijk en prachtig gerecht als resultaat, daar zal ik jullie bij deze van proberen te overtuigen. Je kunt de visboer vragen de octopus voor je schoon te maken, maar het is niet al te moeilijk om dit zelf te doen en staan talloze tutorials online die je dit stap voor stap uitleggen.

Ik kookte een heerlijk gestoofde octopus in rode wijn, en de volgende dag maakte ik een salade met octupus en aardappel uit Polpo.

octo 2Octopus gestoofd in rode wijn

nodig:

1 octopus, schoongemaakt

olijfolie

1 ui, gesnipperd

bosje citroentijm

ongeveer twee glazen rode wijn

zeezout en zwarte peper

Eerst moet je het vlees van de octopus wat zachter maken. Dit kan op twee manieren: vries het een paar dagen in of sla er een tijdje met een keukenhamer of pollepel op, of doe hem in een plastic zak en sla ermee tegen de muur.

Verhit de olijfolie in een grote, zware pan en fruit de uit een minuutje. Zet het vuur heel laag en voeg de octopus toe. Laat het een half uurtje in het eigen vocht sudderen, terwijl je af en toe roert. Voeg dan zoveel rode wijn toe tot de octopus net onder staat (ongeveer twee glazen, afhankelijk van de grootte) en voeg een snuf zeezout en lekker veel peper toe. Laat de octopus nog ongeveer 45 minuten tot een uur sudderen. De octopus is gaar als je met een mes gemakkelijk door het vlees snijdt. Door de octopus heel lang op laag vuur te laten sudderen wordt hij heerlijk zacht. Serveer het met een lekker lichte salade.

octo 4

Octopussalade uit Polpo (met een beetje van Biolicious)

Sinds kort ben ik, een beetje laat eigenlijk, trotse eigenaar van het geweldig mooie kookboek Polpo. Het boek, met een verrassende variatie aan recepten uit Venetië, ziet er prachtig uit. Het eerste recept dat ik probeerde is de warme octopussalade die ik maakte met de in wijn gestoofde tentakels van de octopus hier boven. In het recept van polpo kook je de octopus, zonder hem eerst schoon te maken, in een pan met gezouden water, venkel en kruiden. Als de octopus gekookt is snijd je het in stukken en gooi je ingewanden, ogen en bek weg.

Nodig:

1 octupus (bereid zoals hierboven en in hapklare stukjes gesneden)

3 bloemige aardappelen (biologisch natuurlijk)

1 teen knoflook

bosje peterselie, gehakt

1 tl chiliflakes

zout en peper

olijfolie

sap van een halve citroen

octoVerwijder het vel van de octopus. Snijd de aardappels in hapklare brokken, doe ze in een pan met water en kook ze in 20 minuutjes gaar. Giet af en zet opzij. Meng ze daarna voorzichtig met de stukjes octopus, knoflook, peterselie, chiliflakes en zout en peper. Besprenkel de salade met olijfolie en citroensap.

Een heerlijk frisse salade die lekker in balans is met de chiliflakes, peterselie en citroen. Stay tuned for een meer uitgebreide recensie van Polpo.

 

Zo nu en dan heeft zelfs de meeste enthousiaste thuiskok even geen zin om kookboeken door te spitten, winkels af te struinen en uren in de keuken te staan. Maar wat te doen als afhaalmaaltijden vol e-nummers of bezorgpizza””s geen optie zijn? De laatste tijd zijn er allerlei leuke initiatieven ontpopt. Eén daarvan is Hello Fresh. Iedere week krijg je een box vol verse groenten, (eventueel) vlees en vis en andere ingrediënten om een aantal gezonde en lekkere gerechten op tafel te toveren. De recepten krijg je er zelfs bij. Tijd om de proef op de som te nemen!

hellofresh Het pakket krijgen alleen al is een klein feestje. Hello Fresh bezorgt mooie producten om een week lang mee te koken; op het vlees en de vis staat netjes waar het vandaan komt en de groenten zijn supervers.

Om te beginnen besluit ik Zalm met courgette uit de oven en krieltjes met amandel-dukkah te maken.

Het recept is oorspronkelijk met tomaat, maar deze vond ik bij levering nog net niet rijp genoeg om te gebruiken.

Nodig:
2 zalmmoten
1 courgette
3 tenen knoflook
600 gram krieltjes
klein zakje amandelen
10 takjes verse koriander
1 citroen
2 tl komijnzaad
olijfolie
verse zwarte peper en zout

Verwarm de oven voor op 200 graden en snijd de courgette in de lengte in dunne plakken. Plet de knoflook en meng deze met de courgette, drie eetlepels olijfolie, ruim peper en een snuf zout. Bak de courgette 30 minuten in de oven, totdat deze mooi gaar is.

Snijd de krieltjes in partjes en verwarm 3 eetlepels olijfolie in een hapjespan die dicht kan. Bak de krieltjes 20 minuten op middelhoog vuur met de deksel op de pan. Ondertussen hak je de amandelen en twee teentjes knoflook fijn. Rooster de amandelen kort in een koekenpan samen met de komijnzaadjes en bak de knoflook een minuutje mee. Meng ze vervolgens met de gehakte koriander en de rasp van de citroen, sap van een halve citroen en peper en zout naar smaak. Bak de dukkah een paar minuutjes mee met de krieltjes en haal de pan van het vuur.

zalmcourgette Verhit de koekenpan op hoog vuur, wrijf de zalmmoten in met olijfolie en besprenkel met peper en zout. Bak ze vervolgens drie minuten aan iedere kant en serveer ze direct met de courgette en krieltjes.

Een heerlijk zomers recept en de krieltjes met dukkah is zeker een blijvertje in de biolicious keuken! De courgettes mogen van mij wel wat spannender gekruid maar het is op deze manier goed te proeven dat er hier met pure producten wordt gewerkt.

Met een aantal andere Hello Fresh producten, en een beetje van mezelf, maak ik de volgende dag een heerlijke Gestoofd gehakt met ei, tahin & sumak, geïnspireerd door een recept van Ottolenghi.

Daarover in een volgende blogpost meer. vleesHello Fresh is een perfecte oplossing voor als je een weekje weinig tijd hebt, niks is huis en met goede producten zonder veel moeite verse gerechten op tafel wil toveren. De recepten mogen van mij wel iets spannender, maar ze zijn goed te doen voor de minder ervaren thuiskok en het staat je natuurlijk vrij van de recepten af te wijken of er een biolicious recept mee te koken.

Omdat het officieel nog winter is maar het al een weekje lente lijkt: een heerlijk frisse boerenkoolgnocchi met salieboter.

 

boerenkool gnocchi

 

 

Nodig:

  • 250 gram boerenkool
  • 150 gram aardappels
  • 1 ei
  • 100 gram Parmezaanse kaas
  • 50 gram boter
  • 5 blaadjes salie
  • bloem
  • peper&zout

Schil de aardappels en kook ze gaar in ruim water. Snijd de boerenkool klein en kook ze de laatste 5 minuten mee. Laat ze goed uitlekken en pureer de aardappels met de boerenkool. Roer het geklopte ei erdoorheen en zoveel bloem dat er een mooi samenhangend mengel ontstaat. Breng op smaak met een snuf zout en flink wat peper. Rol hier twee lange dunne worstjes van en snijd deze in kleine stukjes. Kook deze in kokend water enkele minuten totdat ze boven komen drijven.

Verwarm de boter op laag vuur met de salieblaadjes en een snuf peper en zout. Serveer de gnocchi met een schep boter en geraspte Parmezaanse kaas.

Een heerlijk frisse manier om spruitjes te bereiden: een hartige ricottataart met spruitjes en aardappels.

Nodig:

  • een stronk spruitjes (of een zakje)
  • 2 middelgrote aardappels
  • 1 bakje van 250 gram ricotta
  • 2 biologische eieren
  • 100 ml slagroom
  • half pakje kant-en-klare hartige taart deeg (5 blaadjes, ontdooid)
  • paar takjes tijm
  • 1 ui
  • 1 laurierblaadje
  • zout en peper
  • olijfolie en boter

Verwarm de oven  voor op 180 graden en vet een lage taartvorm in het boter. Leg de blaadjes deeg op elkaar, strooi wat bloem op het aanrecht en rol ze uit tot een plak ter grootte van de taartvorm. Beleg de taartvorm ermee, prik er met een vork wat gaatjes in en bak de bodem 20 minuten blind in de oven.

Schil de aardappels en snijd ze in blokjes van 1 cm. Haal de buitenste blaadjes van de spruitjes en snijd ze doormidden. Zet een grote pan met water op het vuur en kook de aardappels in 20 minuten beetgaar; voeg na 10 minuten de spruitjes toe en kook deze 10 minuten mee.

Verwarm ondertussen  1 el olijfolie een een koekenpan, snipper de ui en smoor deze 20 minuten op laag vuur samen met de tijm en laurier. Gooi het laurierblaadje weg en zet de uien opzij. Giet de groenten af en laat ze goed uitlekken.

Verspreid nu eerst de uit op de taartbodem en daarna de groenten. Roer de ricotta los met de eieren en room en breng op smaak met peper en zout. Giet het ricottamengel uit over de groenten en zet de taart terug in de oven. Bak de spruitjestaart in 30-40 minuten gaar in de oven.

Dit weekend leek het eventjes de goede kant op te gaan, maar we zijn pas net over de helft van de winter. De lente is nog een dag of 60 van ons verwijderd dus dan kunnen we nog wel een goed bord echte Snert gebruiken. Maar dan vegetarisch natuurlijk. Ik durf te beweren dat dit recept zo goed is dat zelfs de meest verstokte carnivoor het vlees niet mist.

Vega Erwtensoep

Nodig:

250 gram spliterwten

2 winterwortels

4 stengels bleekselderij

2 aardappels, geschild

3 laurierblaadjes

4 takjes tijm

2 tenen knoflook

1 grote uit

100 gram boter

1 tl gedroogde chilipepers

ruim peper en zout

een druppel tabasco (naar smaak)

1 liter bouillon

Snipper de ui en de knoflook. Smelt de boter in de pan en smoor de ui en knoflook enkele minuten. Was de spliterwten en roer ze door de uit en knoflook. Snijd de rest van de groenten in blokjes, en voeg ze bij de andere ingrediënten in de pan. Voeg de tijm, chilipepers en laurier toe en zoveel bouillon dat alles onder staat. Kook alles in ongeveer drie kwartier tot een uurtje gaar en pureer het tot een mooie, gladde soep. Breng op smaak met tabasco en peper en zout.

Bouillabaisse is een Franse vissoep uit de Provence en het woord komt van Boui-abaisso dat zoveel betekent als ’temper het vuur als het kookt’. Oorspronkelijk was Bouillabaisse helemaal geen culinaire specialiteit, maar een manier voor vissers om hun vangst snel te bereiden. De bereiding van deze vissoep is een fluitje van een cent en het resultaat is fenomenaal. Wat deze soep al helemaal aantrekkelijk maakt is dat ze ondanks haar rijkheid voor een groot deel te bereiden is met ingrediënten en kruiden uit de voorraadkast. In de winter gebruik je gepelde tomaten uit blik, en in de zomer verse vleestomaten. Verder zijn de basisingrediënten olijfolie, saffraan, laurier, aardappelen, oud brood (dit behoort iedere zichzelf respecterende amateurkok in voorraad te hebben), en natuurlijk vis.  Gebruik ingevroren of verse witte vis maar bekijk eerst de viswijzer en/of koop de vis op de biologische markt. Bouillabaisse kan gemaakt worden met veel verschillende soorten vis dus varieer er op los.

Bouillabaisse

Nodig:

3-4 moten vis, schoongemaakt en in grote stukken gesneden

1 ui, gesnipperd

4 aardappelen, geschild en in flinterdunne plakjes

1 blik gepelde tomaten of 4 vleestomaten (in dat geval moet je ze in heet water leggen en daarna ontvellen en klein snijden).

1 bosje peterselie, gewassen en heel gelaten

4 el. olijfolie

10 draadjes saffraan

4 laurierblaadjes

4 tenen knoflook, gesnipperd

8 dunne plakjes stokbrood

zout en peper

Verhit de olie in een grote pan en bak de ui daarin glazig. Voeg de aardappelen toe en bak deze even mee. Voeg daarna de tomaat, peterselie, laurier en saffraan toe en bestrooi het geheel met peper en zout. Voeg de knoflook toe, temper het vuur en laat het 5 minuten sudderen.

Breng ondertussen 1 liter water aan de kook. Leg de vis in de stoofpan bij de andere ingrediënten, laat even meesudderen en voeg dan het water toe. Verhoog het vuur en laat de soep 15-20 minuten koken.

Rooster de stukjes stokbrood in een pan zonder vet. Haal de vis en de groenten met een schuimspaan uit de pan en leg ze op de borden. Schenk wat kookvocht over de stokbroodjes. Leg deze bovenop de vis en groenten en giet er nog wat kookvocht overheen.


In een potje ‘Pesto alla Genovese’ van Bertolli zit geen Parmezaanse kaas, geen basilicum, geen pijnboompitten en zelfs geen echte olijfolie. Je kunt je dan natuurlijk afvragen wat het chemische goedje (met sporen van cashewnoten, goedkope kaas en een druppel plantaardige olie) nog met pesto te maken heeft. Zelf pesto maken is heel lekker, snel gedaan, natuurlijk en helemaal biolicious. Bijvoorbeeld bij dit recept voor pasta met sperzieboontjes, witte vis en echt-echte pesto met basilicum, Parmezaanse kaas, olijfolie, knoflook en pijnboompitten.

Pasta met sperzieboontjes, pesto en tilapia

Nodig:

400 gram biologische pasta

5 vastkokende aardappelen, geschild en in blokjes

ruime hoeveelheid sperzieboontjes, schoongemaakt en door midden gesneden

2 bossen basilicum

100 gram Parmezaanse kaas

100 gram olijfolie (of iets meer)

50 gram pijnboompitjes

zeezout en peper

1 grote teen knoflook

300 gram tilapia (check de viswijzer)

Zet een ruime pan met gezout water op het vuur en doe de aardappelen er in. Voeg na 10 minuten de pasta toe en vijf minuten voordat de pasta gaar is de boontjes zodat alles tegelijk klaar is. Snijd de vis in plakjes, bestrooi royaal met peper en zout en bak deze in ongeveer vijf minuten gaar. Ondertussen maak je de pesto: Doe alle ingrediënten in een keukenmachine totdat er een gladde saus uit komt. Voeg zo nodig meer olijfolie toe. Giet de pasta, aardappelen en groenten af en doe ze terug in de pan. Roer de pesto en de vis er doorheen en serveer onmiddellijk!

De sinaasappel komt oorspronkelijk uit China. Daar komt de naam dan ook vandaan; China-appel. Vroeger werden ze gebruikt ter decoratie en hoewel we ze met kerst nog steeds wel eens ophangen versierd met kruidnagels worden ze tegenwoordig vooral lekker gegeten! Biologische sinaasappels staan helemaal bovenaan als je het over gezondheid hebt. Bij de teelt zijn geen kunstmest en alleen natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Ze zitten bomvol vitamine A en C, die helpen je weerstand te verhogen. Lekker en het gezondst uit het vuistje natuurlijk maar in dit soepje wordt de sinaasappelschil gebruikt als smaakmaker…

Ingredienten:
1 of twee teentjes knoflook
1 sinaasappel (rasp de schil van de gewassen bio sinaasappel)
1 aardappel
kaneel
1 flinke theelepel verse geraspte gember
125 ml crème fraîche
300 gr mais
1 gesnipperde ui
wat verse peterselie
1 liter groentebouillon
400 gr winterpeen
evt. lekker een breekbrood erbij van de natuurwinkel!
evt. tabasco

Bereiding:
Verwarm in een soeppan een scheutje olijfolie en fruit hierin de wortel (in stukjes) samen met de ui en de geperste knoflook. Rasp de aardappel en voeg na 4 minuten de bouillon en de geraspte aardappel toe. Doe een theelepel verse gember, het rasp van de sinaasappelschil en een snufje kaneel bij de groentebouillon. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met peper en evt een paar druppeltjes tabasco, voeg dan de mais toe en vlak voor het serveren wat fijngehakte peterselie en de creme fraiche.

Ter variatie kun je bij de eerste stap pompoen of tomaat toevoegen.