Zo, de kerstvakantie zit er alweer op en nog steeds zijn we gespaard gebleven van echt winters weer. Sterker nog, vandaag was de warmste 6 januari ooit! Hoewel er voorlopig nog geen sneeuw en ijs is voorspeld, hou ik m’n hart vast voor wat ons nog te wachten staat… Vorig jaar kregen we nog tot ver in Maart bittere kou voor onze kiezen. Maar, mocht ons een koudefront te wachten staan, onze verkleumde lijven ontdooien zeker met deze heerlijk, stevige pompoensoep. Met dank aan Fenny voor het recept!

  • 225 g rode linzen
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el zonnebloemolie
  • 3cm gemberwortel
  • 300g (biologische) pompoen
  • 500 g pomodori tomaten
  • 1 rode peper
  • 1 blokje groenten- of kruidenbouillon
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 2 el citroensap

Voor de finishing touch:

Een scheutje kokosmelk of een schepje creme fraiche ziet er lekker uit en geeft wat variatie qua smaak. Strooi daarover wat verse koriander of een in ringetjes gesneden bosuitje.

Spoel de linzen af in een zeef en laat ze even uitlekken. Snij de ui en knoflook en bak ze in de olie een paar minuutjes zachtjes tot ze glazig zijn. Bak de geschilde en klein gesneden gember de laatste minuut mee. Als je geen gemberwortel in huis hebt, kan deze ook vervangen worden door een scheutje gembersiroop of wat djahe (gemberpoeder).

Wanneer je pompoen niet biologisch is, kun je hem het beste schillen. Het scheelt dus een hoop werk om voor de biologische variant te kiezen. Verwijder het zaad (dit kun je nog drogen) met een lepel en snij het vruchtvlees in blokjes. Snij de tomaten in blokjes en de peper in stukjes. Hou je van pittig, laat de zaadlijsten erin, anders kun je deze beter verwijderen. Persoonlijk heb ik de voorkeur voor Indonesische rawit pepertjes, deze zijn een stuk kleiner dan hun grote Spaanse broer maar ik vind ze smaakvoller en pittiger. Voeg de linzen, de pompoen, tomaten, de peper en kruiden toe aan de uien en knoflook. Voeg water toe totdat alles net onder staat en breng het aan de kook. Na een minuut of 20 kun je het citroensap toevoegen, kook het geheel nog 2 minuten zachtjes door. Pureer en voeg wat heet water toe om de soep op de gewenste dikte te krijgen. Proef even goed of je soep nog iets nodig heeft, zout, peper, nog een bouillonblokje of juist nog wat zuur (citroen) of zoet (gembersiroop). Hoe de soep perfect in balans is, ligt natuurlijk aan je eigen smaak. Serveer de soep gegarneerd met crème fraiche, kokosmelk, koriander of een bosuitje en een stukje naanbrood of papadum.

Dit tropische toetje is de perfecte afsluiting van een zomers diner. Het ijs kan ook een dag van tevoren gemaakt worden zodat je niet hoeft te stressen op de dag zelf. Lychees zitten boordevol polyfenolen, een stofje dat ontstekingsremmend werkt en bovendien de ziekte van Alzheimer tegen zou gaan. Maar ze zijn natuurlijk vooral erg biolicious (mits je biologische/fairtrade lychees weet te vinden).

Lychee-Ijs

nodig:

2 blikken (fairtrade) lychees van 400g op siroop

schil van 1 limoen

sap van 1 limoen

Schijfjes stemgember (ter garnering)

3 el. gembersiroop (die zit in het potje stemgember, te koop bij de grotere supermarkten of Chinese toko”s)

2 eiwitten

Laat de lychees uitlekken en vang de siroop op. Gooi ze in een blender samen met de limoenrasp en -sap en de gembersiroop. Blender het geheel glad en schenk er langzaam de overgebleven siroop bij. Schenk het geheel in een diepvriesbak en laat het zo”n twee uur invriezen.

Haal de bak uit de vriezer en klop het geheel met een mixer door. Klop de eiwitten stijf in een schone kom. Het is van levensbelang dat je ze dus goed scheidt zodat er geen eigeel overblijft; dan wordt het eiwit niet stijf. Klop totdat je de schaal ondersteboven kunt houden zonder dat het ei eruit loopt. Spatel het daarna voorzichtig door het ijsmengsel en zet het geheel weer enkele uren in de vriezer. Serveer met reepjes stemgember.

Toen ik in Thailand was, dronk ik de thee het liefste elke dag. Citroengras groeit in het wild in de tropische en subtropische gebieden van Azië. Als het niet wordt geoogst, verdrievoudigt het zich in korte tijd. Citroengras heeft verschillende werkingen. Muggen blijven bij je weg, als olie is het rijk aan vitamine A, het werkt ontspannend en bestrijdt koorts en hoofdpijn.

Benodigdheden
4 stengels citroengras
2 eetlepels honing
Verse gember

Bereiding
Haal de twee buitenste, taaie lagen van het citroengras. Gebruik alleen  het onderste, witte deel van de stengels, tot op een derde van de hoogte, want dat geeft de meeste smaak af. Snijd ze in lange reepjes.

Snijd de gember in kleine blokjes. Hoeveelheid: 2 eetlepels
Gooi alles in een grote theepot en giet er anderhalve liter kokend water bij.
Je kunt de thee warm drinken maar ook koud.