Zo, de kerstvakantie zit er alweer op en nog steeds zijn we gespaard gebleven van echt winters weer. Sterker nog, vandaag was de warmste 6 januari ooit! Hoewel er voorlopig nog geen sneeuw en ijs is voorspeld, hou ik m’n hart vast voor wat ons nog te wachten staat… Vorig jaar kregen we nog tot ver in Maart bittere kou voor onze kiezen. Maar, mocht ons een koudefront te wachten staan, onze verkleumde lijven ontdooien zeker met deze heerlijk, stevige pompoensoep. Met dank aan Fenny voor het recept!

  • 225 g rode linzen
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el zonnebloemolie
  • 3cm gemberwortel
  • 300g (biologische) pompoen
  • 500 g pomodori tomaten
  • 1 rode peper
  • 1 blokje groenten- of kruidenbouillon
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 2 el citroensap

Voor de finishing touch:

Een scheutje kokosmelk of een schepje creme fraiche ziet er lekker uit en geeft wat variatie qua smaak. Strooi daarover wat verse koriander of een in ringetjes gesneden bosuitje.

Spoel de linzen af in een zeef en laat ze even uitlekken. Snij de ui en knoflook en bak ze in de olie een paar minuutjes zachtjes tot ze glazig zijn. Bak de geschilde en klein gesneden gember de laatste minuut mee. Als je geen gemberwortel in huis hebt, kan deze ook vervangen worden door een scheutje gembersiroop of wat djahe (gemberpoeder).

Wanneer je pompoen niet biologisch is, kun je hem het beste schillen. Het scheelt dus een hoop werk om voor de biologische variant te kiezen. Verwijder het zaad (dit kun je nog drogen) met een lepel en snij het vruchtvlees in blokjes. Snij de tomaten in blokjes en de peper in stukjes. Hou je van pittig, laat de zaadlijsten erin, anders kun je deze beter verwijderen. Persoonlijk heb ik de voorkeur voor Indonesische rawit pepertjes, deze zijn een stuk kleiner dan hun grote Spaanse broer maar ik vind ze smaakvoller en pittiger. Voeg de linzen, de pompoen, tomaten, de peper en kruiden toe aan de uien en knoflook. Voeg water toe totdat alles net onder staat en breng het aan de kook. Na een minuut of 20 kun je het citroensap toevoegen, kook het geheel nog 2 minuten zachtjes door. Pureer en voeg wat heet water toe om de soep op de gewenste dikte te krijgen. Proef even goed of je soep nog iets nodig heeft, zout, peper, nog een bouillonblokje of juist nog wat zuur (citroen) of zoet (gembersiroop). Hoe de soep perfect in balans is, ligt natuurlijk aan je eigen smaak. Serveer de soep gegarneerd met crème fraiche, kokosmelk, koriander of een bosuitje en een stukje naanbrood of papadum.

Met pompoen kun je eindeloos combineren. Zo is een van mijn favorieten Thaise curry met pompoen. Laatst kocht ik een pompoen bij de boer (ze zijn nu weer volop te koop in alle soorten en maten, dus erg verantwoord om ze te eten) en wilde er een keer iets anders mee doen dan een curry maken. Ik maakte pompoenstukjes met kaneel, gedroogde chili’s en salie uit de oven. Een recept van Jamie Oliver.

Over de pompoen en de kruiden strooide ik de pompoenpitjes voordat het gerecht de oven in ging. Het resultaat? Heerlijke knapperige stukjes pompoen om zo uit ‘het vuistje’ te eten, als lunch of door een heerlijke herfst salade. Dit gerecht staat vanaf nu in de top van mijn lievelingsgerechten.

Nodig voor 4 personen voor pompoen uit de oven

• 1 grote (fles)pompoen
• 1 gedroogde rode Spaanse peper
• zeezout en zwarte peper uit de molen
• een flinke handvol salieblaadjes
• 1 kaneelstokje, in grove stukken gebroken
• olijfolie

Verwarm de oven voor op 180 °C. Halveer de pompoen, verwijder de zaadjes en bewaar ze. Snijd de pompoen met schil in de lengte en zorg ervoor dat ze niet breder dan 2 cm worden.  Maak een fijn mengsel in een vijzel van de  Spaanse peper met een snuf zout . Doe de salieblaadjes en de stukjes kaneel erbij, meng er olijfolie doorheen totdat het mengsel smeuïg wordt. doop de stukken of plakken pompoen in het mengsel en leg ze in een ovenschaal. Bestrooi de plakken met peper en zout en leg als laatste de pompoenpitjes over het gerecht.

Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem 30 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de schil van de pompoen zacht is. Verwijder het folie en zet de plaat nog 30 minuten in de oven tot de stukken krokant en goudbruin zijn. Vergeet niet voor het serveren de kaneelstokjes te verwijderen.

Het pompoenseizoen is weer begonnen! Het is dus weer tijd voor pompoensoep, Thaise pompoencurry en Pompoentaart! Koop biologische pompoenen, deze zijn biolicious én hoeven niet geschild te worden voor de bereiding. Let op: het deeg moet enkele uren ‘rusten’ in de oven dus begin er op tijd mee. Verder is deze heerlijke Halloweentaart erg gemakkelijk te bereiden.

Pompoentaart

Nodig:

1 biologische pompoen

50 gram honing

1 tl kaneel

1 tl gemberpoeder

1 tl nootmuskaat

2 kruidnagels

1 tl kardamom

1 el. maizena

Voor het deeg:

75 gram boter

120 gram bloem

schil van 1 citroen

1 eierdooier

1 el suiker

zeezout

Begin dus 3 uur vantevoren met het maken van het deeg. Meng alle ingredienten voor het deeg in een kom en kneed het tot een stevige bal. Verpak deze bal in folie en laat het 3 uur rusten in de koelkast. Kneed het hierna nog even door en rol het deeg uit. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Vet een springvorm in met boter en beleg deze met het uitgerolde deeg (ook de zijkanten). Snijd de pompoen in stukken en stoom deze in 20 minuten zacht. Bij gebrek aan een stoommandje kun je de pompoen ook in water zachtkoken, maar dit gaat ten koste van de smaak. Meng de pompoen met alle overige ingredienten en kruiden tot een smeuïge massa (in de blender of met de pureerder). Schenk het pompoenmengsel op het deeg en bak de taart in ongeveer een uurtje gaar.