De afgelopen weken kookte ik uit WILD: het beste scharrelvlees komt van de jager. De ondertitel – Het beste scharrelvlees komt van de jager- zegt ook meteen waarom ik sinds een jaar (zeer selectief) met vlees kook. Een veelzijdig dieet, met veel groenten en fruit, aangevuld met duurzaam vlees en vis is volgens mij het beste dieet dat er is. En dan eten we natuurlijk geen vlees uit de bio industrie! Bij BIOLICIOUS zijn we van mening dat je als je vlees eet moet weten waar wat het is, waar het vandaan komt en hoe het geslacht wordt. En het meest duurzame stukje vlees komt van de jager. Ik scheef al eerder over de Schipholgans, maar er wordt voornamelijk gejaagd, in Nederland maar ook net over de grens in Duitsland, om een gezonde populatie in stand te houden. Voor ieder dier is het jachtseizoen anders, dus maak vrienden met een jager en eet wat er op dat moment voorhanden is.

wild

WILD: het beste scharrelvlees komt van de JAGER is een prachtig vormgegeven boek dat niet misstaat op de salontafel. Prachtige foto’s waar duidelijk veel aandacht aan is gegeven en uitgebreide teksten over de verschillende soorten wild (veerwild, haarwild en grofwild), het jachtseizoen, jachtmethodes maar vooral recepten! Wij probeerden Eend met sinaasappel-sabayon, Hachee van wild varken, en twee versies wildzwijnsgebraad (een voor met- en een voor zonder bot). Het receptuur is beknopt beschreven, dus het was voor deze semi-ex-vegetariër met vrijwel geen ervaring met het koken van wild veel gokken hoe lang verschillende stukken vlees precies moeten bakken en wanneer de ingrediënten precies toegevoegd moeten worden. Dit is echt een kookboek voor de gevorderde wildliefhebber! De eend met sinaasappel-sabayon, het eerste recept dat ik uitprobeer, is daarom niet mijn allergrootste succes en is enigszins flauw van smaak. Maar oefening baart kunst en zowel de hachee van wild zwijn en de twee soorten wild zwijnbouten uit de oven waren een groots succes!

InstagramCapture_33a4cdd4-fa37-45b9-a9d6-7a31919537e9

Foto van het wildzwijngebraad (de ontbeende versie)

Ik zal het boek zeker vaker gaan gebruiken, er staan mooie ideeën met voortreffelijke smaakcombinaties, al blijft het voor mij voorlopig nog een beetje tutorials kijken om er achter te komen hoe lang je wel stuk vlees precies bakt/braad/kookt. Iets meer informatie over baktijden en methoden hadden wat mij betreft niet misstaan in dit prachtige wild-kookboek. Hier onder mijn recept voor bout van wildzwijn uit de oven uit het kookboek WILD, met een paar suggesties van BIOLCIOUS.

Zwijnenbout uit de oven

Nodig:

1 achter- of voorbout van een wild zwijn (met bot! Ik had een stuk van zo’n 3 kilo – goed voor zo’n 8 eters)

InstagramCapture_9784a5f7-b75f-45e7-9f2f-834abc674ad6

De zwijnenbout!

 

5 takjes tijm

2 wortels, in plakjes

20 gram boter

zwarte peter en zeezout

Voor de marinade:

een halve fles rode wijn

1 ui

2 wortelen

2 tenen knoflook

10 peperkorrels

3 kruidnagels

2 laurierblaadjes

10 jeneverbessen, gekneusd

1 takje tijm

1 dl olijfolie

Begin twee tot vijf dagen van tevoren met de marinade. Mijn zwijnenbout liet ik vijf dagen marineren. Snijd de wortelen, ui en knoflook in stukjes. Leg het vlees in een diepe braadslee, voeg de wijn toe en daarna de rest van de ingrediënten voor de marinade, met flink wat zout en peper. Wrijf het vlees goed in en zet het goed ingepakt in de koelkast. Keer de bout regelmatig om, zo’n twee keer per dag. Haal het vlees de dag van de bereiding uit de marinade en dep het goed droog. Gooi de marinade weg. WILD schrijft voor het vlees langzaam te garen in de oven (exacte temperatuur staat er niet bij) de Green Egg of een mooi vuur. Mijn tip: verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit de boter in een grote zware koekenpan en bak de bout kort aan beide kanten aan, tot het enigszins gebruind is. Leg de bout dan in terug in de braadslee en giet de gesmolten boter eroverheen. Voeg tijm, wortel en flink wat zout en peper toe en bak de bout in ongeveer 3 uur rosé. De kerntemperatuur in het dikste stuk vlees moet 70 graden zijn – houd de temperatuur bij met een hittebestendige oventhermometer die je voor langere tijd in het vlees kan laten zitten.

 

IMG-20150328-WA0004

Zwijnenbout geserveerd met een stamppot van zoete aardappels, wortels en knolselderij, gevulde inktvisjes in tomatensaus en een frisse salade met rucola, vijgen en feta.

 

Dit is oprecht één van mijn lievelingstaartjes en perfect om een vriendin mee te verrassen op haar verjaardag. De taart is eigenlijk al één groot feest, want de bittere smaak van de chocolade past goed bij de karamel en toevoeging van de rozemarijn en het grove zeezout zorgen voor de grote surprise in deze monsterlijke lekkernij!

De chocolade-karameltaart is gebaseerd op de rozemarijn koekjes uit het kookboek Keukenmagie van Gizzi Erskine. Het verschil? Deze taart is 100% biologisch doordat ik de gecondenseerde melk zelf heb gemaakt (zie recept onderaan de post)! En als je  eigengemaakte chocolade  gebruikt, maak je er helemaal een feestje van! Echt, iedereen wordt hier zo blij van!
So, here we go!

 

foto 2 (1)

Benodigdheden:
225 g bloem
85 gr suiker
315 g ongezouten boter
Eigengemaakte gecondenseerde melk (not so biolicious: een blikje uit de supermarkt)
4 eetlepels honing
3 takjes verse rozemarijn
1 theelepel zeezout
200 gram biologische pure chocolade of eigengemaakte delicious choco!

Een rond bakblik
Bakpapier
Warmhoudplaatje

Bereiding:

De bodem
Verwarm de oven voor op 200 graden celcsus. Bekleed het bakblik met bakpapier. Doe de bloem en suiker in een kom en meng er 200 gram gesmolten boter door. De zanderige deeg is nu klaar! Druk het mengsel goed op de bodem van de taartvorm en strijk het met je knokkels glad. Prik er gaatjes in met een vork en zet hem 5 minuten in de oven. Verlaag de oven daarna naar 150 graden celsius en laat hem nog eens 35 minuten staan totdat er een licht goudlaagje op het deeg verschijnt. Laat hem vervolgens afkoelen op kamertemperatuur.

Chocoladetaart bodem

De karamelsaus
Maak de gecondenseerde melk zoals aangegeven onder dit recept. Voeg vervolgens de resterende boter (100 gr, gesmolten, de golden syrup en rozemarijntakjes toe. Laat de saus heel roerend zachtjes pruttelen. Pas op dat het niet te hard gaat, want dan is er kans op schifting of zelfs op aanbranden.  Haal na 10 minuten de rozemarijn takjes uit de saus en giet het goedje gelijkmatig over het afgekoelde zandgebak. Bestrooi het vervolgens met zeezout en laat het opstijven.

De finishing touch: plakkaat van chocolade
Breek de chocola in gelijkmatige brokjes smelt ik de chocolade au bain-marie. Smeer vervolgens de gesmolten chocolade over de afgekoelde karamellaag en zet het gebak een uur in de koelkast voor opdienen!

Enjoy& Have Happy Biolicious’ pie…party!

Eigengemaakte gecondenseerde melk
Het is iets meer werk, maar de moeite waard!

Benodigdheden voor ongeveer 400 gram:
1,5 kopje biologische volle melk
1 kop suiker
3 eetlepels biologische boter

Gebruik een braadpan of een pan met een dikke bodem en een warmhoudplaatje. Verwarm de suiker en de melk op hoogvuur. Blijf roeren totdat de melk begint te stomen. Zet het vuur lager en roer totdat de suiker helemaal is opgelost en zet het vuur zo laag dat de melk nog nét kookt. Blijf roeren totdat de melk minstens 1/3 is ingedikt en maak vervolgens de karamelsaus klaar zoals hierboven beschreven.

Drie jaar geleden plantte ik een paar frambozenstekjes in mijn stadstuintje, en inmiddels wordt mijn tuin overwoekerd door een almaar groeiend frambozenbos. De hele zomer maak ik dus fruitshakes, frambozenjam, frambozencakejes en zomerse taarten. Deze mooie roze cakejes, waarbij frambozen worden verwerkt in het deeg, de glazuur en de topping, zijn ontzettend leuk om te maken en uit te delen tijdens een boottochtje, picknick of na een BBQ.

frambozen

Frambozentaartjes

Je kunt ook een grote frambozentaart maken met dezelfde ingrediënten . Dit recept is voor ongeveer 12 kleine taartjes of frambozencupcakes.

Nodig:

180 gram boter (en wat extra om de vormpjes mee in te vetten)

2oo gram bloem

1 tl bakpoeder

snufje zout

2 biologische eieren

250 gram frambozen

voor het glazuur:

200 gram frambozen

ongeveer 100 gram poedersuiker

extra frambozen

Verhit de oven voor tot 170 graden. Zet 12 kleine cakevormpjes even in de koelkast en smelt een wat boter in een pannetje. Vet de vormpjes in met ruim boter en zet ze weer terug in de koelkast. Meng de suiker in boter tot een luchtige massa en voeg de bloem, bakpoeder, zout en frambozen toe. Meng tot het een mooi, glad beslag is. Haal de vormpjes uit de koelkast en schep of spuit het beslag er in, tot 2 cm van de rand. Duw twee frambozen per cakeje en het beslag en bak ze in 20-30 minuten gaar in de oven. Haal ze daarna uit de oven en laat even in de vorm afkoelen totdat je ze op een rooster stort om volledig af te laten koelen.

Doe voor het glazuur de frambozen met poedersuiker en 1 el water in een blender. Meng totdat het een dik glazuur is dat op de taartjes blijft liggen. Voeg zoveel poedersuiker toe totdat het mengsel de juiste dikte heeft. Giet het glazuur over de taartjes en garneer met drie frambozen per cakeje.

 

frambozentaartjes

 

 

 

Deze zomervruchtentaart, met een vulling van griesmeel- vanillepudding, smaakt net zo verrukkelijk als hij er uitziet. De troostrijke griesmeel vormt een mooi contrast met de knapperige bodem en de frisheid van de frambozen, blauwe bessen, bramen, of welke zomervruchten er maar voor handen zijn. Het originele recept is van Ottolenghi, maar ik heb m inmiddels zo vaak gemaakt dat ik het zonder in het boek te kijken maak en het recept waarschijnlijk dus een beetje heb aangepast. Een hemelse afsluiter van een zomers diner of zelfs een BBQ!

Taart met vanillecrème, frambozen en blauwe bessen

Nodig voor het deeg:

  • 250 gr tarwebloem
  • 50 gr poedersuiker
  • geraspte schil van 1/2 citroen
  • snufje zout
  • 150 g koude boter, in blokjes
  • 1 biologisch ei, geklopt
  • 1 eetl water
  • voor de vulling:
  • 80 gram boter
  • 180 ml slagroom
  • 345 ml melk
  • 50 gram kristalsuiker
  • klein vanillestokje
  • 60 gram griesmeel
  • 1 biologisch ei
  • 500 gram frambozen en blauwe bessen (maar ook bramen, aardbeien etc.)

Meng de bloem met de poedersuiker, citroenschil, zout en boter in een kom. Voeg het ei en het water toe en meng het (niet te lang) tot een samenhangend deeg. Als het te droog is kun je nog een drupje water toevoegen. Wikkel het deeg in plastic folie en leg het tot gebruik in de koelkast.

Biolicious recept voor zomerse taart met vers fruit van het seizoenVet een taartvorm met een losse bodem in met boter en beleg deze met bakpapier. Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg met een roller uit, zo groot dat de bodem en randen van de vorm ermee belegd kunnen worden. Snijd het teveel aan deeg er af en zet de vorm 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor totdat deze 170 graden is. Bekleed het deeg met bakpapier en steunvruchten (dat kunnen bakbonen of droge peulvruchten zijn) en bak de taart in de oven totdat deze lichtbruin is. Dat duurt ongeveer 30 minuten.

Maak ondertussen de griesmeel-vanillecrème. Doe de boter, room, melk en suiker in een pan. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap de zaadjes er met een mesje uit. Doe dit, samen met het stokje, in de pan. Breng het mengsel aan de kook en voeg dan al roerend de griesmeel toe. Laat het mengsel koken totdat het bindt; blijf roeren zodat het niet verbrandt! Haal vervolgens de pan van het vuur, verwijder het vanillestokje en roer het ei erdoorheen.

Giet de vanillecrème op de taartbodem en druk er een paar vruchten in. Bak de taart nu 20-25 minuten in de oven, totdat de crème lichtbruin is. De crème stijft nog op als hij afkoelt, dus hij mag nog wat zacht zijn als je hem uit de oven haalt. Laat de taart grotendeels afkoelen, haal hem uit de vorm en verdeel de overige zomervruchten er over.

Deze chocoladetaart is zo hemels dat hij door Nigella tot 'Devil's food cake' is gedoopt en wij van BIOLICIOUS vinden het daarom het ultieme kerstdessert. De taart niet moeilijk te maken, waardoor je nog alle tijd overhoudt voor de rest van het diner. Het resultaat is onversmadelijk, goddelijk, rijk gevuld: een 'duivelse' afsluiting van een volmaakt kerstdiner.

Chocoladetaart

Nodig voor het beslag:

50 g cacaopoeder

100 g donkere basterdsuiker

2,5 dl kokend water

125 g zachte boter

150 g kristalsuiker

225 g zelfrijzend bakmeel

1 zakje vanillesuiker

2 eieren

Nodig voor het glazuur:

1,25 dl water

30 gram donkere bastersuiker

175 g boter

300 gram pure chocola (extra puur is extra lekker), fijngehakt

Je hebt twee taartvormen nodig! Bekleed de bodems met bakpapier en vet de randen in met boter. Verhit de oven voor op 180 graden.

Meng de cacaopoeder met de basterdsuiker en het water in een kom en zet het apart. Klopt de boter met kristalsuiker en vanillesuiker tot een romig mengsel en klop de eieren er door heen. Voeg nu ook de bloem toe en spatel er tenslotte het chocolademengsel doorheen. Verdeel het beslag over de twee taartvormen en bak ze in 30 minuten gaar in de oven. Laat de taarten daarna afkoelen.

Begin zodra de taarten in de oven staan met het maken van het glazuur want deze moet een uur rusten. Als het goed is zijn de taarten na die tijd ook voldoende afgekoeld om geglazuurd te worden. Giet het water in een pannetje en voeg de boter en 30 gram donkere basterdsuiker toe. Haal de pan van het vuur als het mengsel begint te borrelen en voeg dan de chocoladestukjes toe. Laat deze smelten en laat het mengsel dan een uur staan terwijl je er af en toe doorheen roert.

Leg een van de taarten op een plateau en smeer 1/3 van de glazuur er overheen. Leg hier de volgende taart bovenop en besmeer deze, en de zijkant van de taart, met de rest van het glazuur.

De kerstdagen komen nu wel heel dichtbij.. Dat een feestelijk gerecht niet perse een stuk vlees vereist is voor sommige mensen moeilijk te geloven. Toch zijn er genoeg alternatieven, hierbij een feestelijk, vegetarisch groentegerecht voor 2 personen.

Gebakken witlof met geitenkaas
Daarvoor heb je nodig:
3 dikke stronken witlof
3 el olijfolie (evt met basilicum)
2 plakken verse geitenkaas van ongeveer 1cm dik
grof zeezout
versgemalen zwarte peper
100 gr pitloze rode druiven
1 takje basilicum (in reepjes gesneden)
bakpapier

Verwarm de ovengrill voor. Halveer de stronken witlof in de lengte en snijdt de harde kern eruit. Verhit de olie in de koekenpan en bak de witlof  in 4-5 min. op het snijvlak bruin en daarna 4-5 min. op de andere kant tot ze gaar zijn. Als de grill heet is de plakken geitenkaas op de met bakpapier beklede grillplaat leggen 4-5 min. laten kleuren. Ondertussen de druiven in het bakvet van de witlof 1-2 min. bakken. Voor het echte kerstgevoel de witlof in 'stervorm' op het bord draperen, zodat de punten naar buiten wijzen. Leg de warme geitenkaas in het midden op de witlof en garneer met de druiven en basilicum. Lekker om te serveren met aardappelpuree!

Nog twee weken voor kerstavond! In Amerika is dit HET kerstmoment, eerste kerstdag is ook nog in feestsferen gehuld maar tweede kerstdag is iedereen alweer aan het werk. Echter, ze maken er wel een groot feest van. Zo niet het feest van het jaar! Er zijn een aantal ingrediënten essentieel voor het ware Amerikaanse kerstgevoel. Mijn favoriet is natuurlijk de mistletoe, je kan niet teveel kusjes krijgen! Maar wat ook zeker niet mag ontbreken is een lekkere ‘eggnog’ (eierpunch). Een grote calorieën-bom maar door de alcohol het smeermiddel voor een kerstavond zonder familieruzies of andere kerst-stress..

Eggnog
Nodig voor 4 personen:
6 verse eieren (check natuurlijk even hoe kipvriendelijk)
125 gr suiker
5 dl melk
4 dl room
1.5 dl Whisky
0.5 dl Rum
Nootmuskaat of kaneel
1 el vanille extract (of vervang een beetje suiker voor vanillesuiker)

Splits de eieren in dooiers en eiwitten. Een handige tip hierbij is een apart bakje gebruiken voor het splitsen en de dooiers en eiwitten apart te verzamelen. Zo verlies je niet alle voorgaande eieren als het splitsen bij het zesde ei fout gaat! 😉 Doe de dooiers en de suiker in een (saus)pan en klop dit met een garde tot een schuimige, lichtgele massa. Warm de melk in een steelpannetje tot hij goed heet is maar niet kookt en schenk de melk bij het ei/suiker mengsel, roer het geheel snel met een houten lepel door elkaar. Zet het mengsel terug op een zacht vuurtje en blijf roeren tot je een lichtgebonden room krijgt, dit noemen ze ook wel creme anglaise. Zorg dat het mengsel niet gaat koken en dat je t heel rustig opwarmt, als het te snel gaat of te heet wordt krijg je roerei-soep! Roer goed, ook over de bodem en in de hoekjes tot het de juiste dikte heeft en in een dun laagje aan de lepel blijft kleven (na 6-7 minuten). Giet het mengsel daarna door een zeef in een grote punch-bowl en roer er de room, whisky, rum en evt. vanille extract door. Laat de Eggnog afkoelen terwijl je ‘m regelmatig doorroert zodat er geen vellen op komen. Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het mengsel. Zet de kom afgedekt met folie minimaal 3 uur in de koelkast. De smaak wordt beter hoe langer hij in de koelkast staat dus je kan dit prima een of twee dagen van tevoren klaarmaken, scheelt alweer in de kerst-stress!

Voor het opdienen even omroeren, schep de eggnog in (punch)glazen en strooi er een beetje nootmuskaat of kaneel over.

Merry Christmas!!!

Vanavond is het pakjesavond! Terwijl de regen op de ramen tikt en de gure wind om het huis waait vult de kamer zich langzaam met een warme speculaasgeur… Hierbij een recept voor home-made Biolicious pepernoten!!

Ingredienten:

100 gr boter (zorg dat ie al n tijdje buiten de koelkast ligt)
1 a 2 eetlepels Speculaaskruiden
250 gr zelfrijzend bakmeel
125 gr basterdsuiker
zout
0.5 dl melk

De speculaaskruiden kun je eventueel zelfmaken door 50 gram fijngemalen kaneel met 15 gram gemalen nootmuskaat, 10 gram gemalen kruidnagel, 10 gram gemalen gember, 5 gram gemalen peper en 5 gram gemalen anijs te mengen. Dit kun je in een afgesloten potje nog langere tijd bewaren.

Variatie recept: voeg eens 50 gr schenkstroop of honing toe!

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden C. In een kom de boter zacht roeren. Vervolgens de basterdsuiker, kruiden en zout toevoegen. Mengen en het zelfrijzend bakmeel en de melk erbij doen. Met koele hand snel tot deeg kneden en het deeg circa 30 minuten in de koelkast laten rusten. Van het deeg kleine bolletjes maken en op de bakplaat leggen. Als je genoeg hebt van het draaien van bolletjes kun je ook leuke vormpjes maken en het speculaasjes noemen 😉 Tenslotte in ongeveer 15 minuten bruin bakken.

Ik geef toe, deze taart behoort meer tot de zomer dan de tot de herfst, maar hij is zo goddelijk dat ik niet kan wachten met posten totdat er weer verse frambozen te krijgen zijn. Zondigen mag één keer per jaar en met deze taart zondig je ook meteen goed. Een perfecte Sinterklaas taart, en hij is een dag vantevoren te maken. Dus als je snel bent, kun je op het heerlijk avondje nog een goddelijke witte chocoladetaart serveren.

Witte Chocoladetaart met Frambozen

Nodig:

frambozen (bij gebrek aan verse kun je ze uit het vriesvak van de AH halen)

400 gram witte chocolade

1 el melk

500 gram creme fraiche

200 gram bloem

50 g witte basterdsuiker

1 zakje vanillesuiker

75g boter

rasp van 1 citroen

4 eieren

steunvullingen (gedroogde bonen of linzen)

aluminiumfolie

Begin met het deeg: Meng de bloem, de suikers en de boter en kneed er een kruimelig deeg van. Voeg de citroenschil en één ei toe en kneed er een soepel deeg van. Rol er een bal van, verpak deze is plastic folie in laat een half uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een springvorm in en bedek de bodem met bakpapier. Rol het deeg uit, bekleed de vorm ermee, bedek deze met aluminiumfolie, leg de steunvulling er in en bak de bodem 10 minuten. Haal de vullingen er uit en bak nog eens 5 minuten.

Verlaag de temperatuur van de oven naar 180 graden. Zet een grote pan met water op het vuur en zet er een kleiner pannetje in, zorg dat deze het water niet raakt. Leg er 300 gram chocolade in en laat smelten. Roer er daarna de creme fraiche doorheen en één voor één de eieren. Schep het mengsel op de bodem en bak de taart in ongeveer een half uur gaar.

De vulling mag in het midden nog wat blubberig zijn, dit wordt harder als de taart afkoelt. Smelt de overige chocolade met een eetl. melk au bain marie. Haal de taart uit de oven. Giet de overige chocolade eroverheen en leg er de frambozen op. Laat de taart afkoelen voor het serveren.