Het is altijd weer een cadeautje als je met ingrediënten die je in huis hebt een heerlijke salade creëert. Vandaag wilde ik een side dish maken met radijs en Romain sla (ook wel Romaanse sla of romanasla) en met wat ik verder in mijn ijskast vond (granaatappel, feta en olijven). Deze salade is was zo  heerlijk dat ik hem graag op Biolicious wil delen. De radijs maakt de salade pittig terwijl de feta zorgt voor een zachte smaak. De olijven en granaatappel zorgen voor verrassing in het gerecht. Voor mij is deze combi een blijvertje en ik ben benieuwd wat jullie er van vinden!

Salade met feta en granaatappel

Benodigdheden:

Romain sla
Granaatappelpitjes van een halve granaatappel
6 Zwarte zongedroogde zwarte olijven (ontpit en gehalveerd)
Handjevol Feta
10 Radijsjes
2 el Olijfolie
1 el Balsamico azijn
Peper en zout


Bereiding:

Was de sla, scheur hem in kleine stukjes en doe de blaadjes in een mooie schaal. Snijd de radijsjes in smalle plakjes en brokkel de feta. Hussel de olijven, feta en radijs door de salade heen. Maak van de olijfolie en balsamico azijn een mooie dressing en giet deze over de salade heen. Strooi vervolgens de granaatappel over de salade en top hem af met gemalen peper en zout! Serveer hem als side dish. Enjoy!salade radijs en feta

Zolang de stengels van een asperge nog onder de grond zitten, zijn ze wit. Wanneer ze boven de grond komen, worden asperges groen. Hoewel er in Nederland bijna alleen witte asperges worden gekweekt, zijn er boeren in Nederland die groene asprerges telen. Heb je de groene asperges te pakken? Dan is dit een makkelijke salade die je moet proberen.

Groene asperges met radijsjes en appel voor vier personen

½ pond asperges, in dunne plakjes gesneden
½ Granny Smith appel, in dunne plakjes
4 radijsjes, in dunne plakjes gesneden
Parmezaanse kaas, kleine stukjes voor de garnering
¼ kopje olijfolie
2 eetlepels vers citroensap
2 theelepels Dijon mosterd korrelig
1 theelepel kristalsuiker
Zout, naar smaak
Peper naar smaak

Snij of nog  schaaf de asperges, de appel en de radijsjes in dunne plakjes en doe ze in een kom. Meng de olijfolie, citroensap, mosterd en suiker tot een egale dressing. Giet de dressing over de groenten en hussel alles door elkaar. Voeg de Parmezaanse kaas toe en roer deze voorzichtig door de salade. Breng op smaak met peper en zout.
Leg op vier borden een laagje rucola en verdeel de salade over de borden. Lekker als bijgerecht of als lunch

Bietjes zijn onmisbaar voor de vegetariërs onder ons, maar ook voor de carnivoren een welkome aanvulling aan het dieet. Ze zitten namelijk boordevol ijzer en geven de nodige energie tijdens deze gure dagen. Deze salade maakt ze lekker luchtig, licht verteerbaar en toch voldoende voedzaam.

Bietjessalade met halloumi en limoen

Nodig:

Grote krop winterse sla (of rucola)

4 gekookte bietjes

1 pak halloumi (250 gram)

2 limoenen

olijfolie

peper en zout

Gooi 2 bietjes in de blender, samen met de sap van de limoenen en 1 el olijfolie. Blender het tot een mooi roze sausje. Snijd de andere 2 bietjes in schijfjes en leg ze op de sla in borden. Snijd de halloumi in kleine plakken, verhit een grillpan en grill ze in een paar minuten bruinig. Schik ze over de sla op het bord, schenk de bietjessaus er overheen en breng op smaak met peper en zout.

Deze omgekeerde tomatentaart is verrukkelijk als bijgerecht; maar toen ik de ochtend erna nog ingrediënten over had bleek het ook een ultiem recept te zijn voor een lekker laat ontbijt of brunch. O zo gemakkelijk te maken, feestelijk en helemaal biolicious!

Tomatentaart

Nodig:

half pak bladerdeeg (ontdooid!); de andere helft is 24 uur houdbaar in de koelkast en bruikbaar voor het ontbijt

5 biologische tomaten

3 takjes rozemarijn

12 kappertjes

olijfolie

bakpapier

bakblik

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de tomaat in plakken. Verhit de olie in een koekenpan en fruit de kappertjes en takjes rozemarijn enkele minuten. Voeg als ze gaan sissen de tomatenplakken toe en bak het geheel vijf minuten.

Rol ondertussen de bladerdeeg uit tot een ronde die net iets groter is dan een bakblik. Deze bekleed je met bakpapier (tot over de rand). Gooi het tomatenmengsel er in en leg daar het bladerdeeg op; stop de randen goed in. Bak de taart in 30 minuten gaar in de oven, totdat het deeg gekleurd en luchtig is. Laat even afkoelen, houd een schaal tegen de rand van het bakblik en keer deze om. Verwijder het bakpapier en snijd de taart in stukken.